Майже через шість десятиліть фахівцям вдалося наблизитися до розгадки найбільшої таємниці історії: трагедії альпіністської групи Ігоря Дятлова на Північному Уралі. Хоча висновки напрошувалися самі собою, але більше нагадували фантастику.

Перевал Дятлова: таємниця довжиною у 60 років

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Як відомо, туристична місія Дятлова загинула на початку 1959 року в околицях гори Холатчахль на півночі Свердловської області.

Ігор Дятлов
Ігор Дятлов

"Перевал Дятлова" став служити не тільки науці, кримінальної практиці і хрестоматійним досвідом в альпінізмі, але і сюжетом різних містичних статей і навіть для фільмів-жахів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Над розслідуванням цього факту працювали не тільки науковці, а й криміналісти, журналісти, волонтери. Всі вони намагалися зібрати в одне ціле купу фактів і відтворити картину того, що ж сталося з дев’ятьма здоровими молодими людьми в ту злощасну ніч з 1-го на 2-е лютого 1959 року, повідомляє Politeka.

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Подейкували навіть, що це "справа рук інопланетян", і це не дивно: всі наукові загадки рідко обходяться без участі різних НЛО та позаземних цивілізацій. Але це було б занадто просто.

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Своє бачення подій, яку підтримала генпрокуратура Росії, розповів журналісту Євген Буянов — автор самій реалістичною гіпотези про те, що відбулося в 1959 році на перевалі Дятлова. Треба зазначити, що не він один дану аналітику бачив як єдине можливе, що могло погубити туристів.

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

На його переконання група загинула від сходу так званої "міні-лавини" або "снігової дошки". Мова йде не про масивну лавину, а про пласт, який мають в своїй основі величезну масу снігу і грунту.

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

"У 1988 році на Полярному Уралі сталася НП з групою Романова: семеро людей заснули і не прокинулися. Схема ПП абсолютно та ж: підкопали схил, зійшла міні-лавина і їх знайшли тільки влітку, коли розтанув сніг. Інший приклад-Хібіни, 1983 року народження, група Гориловського: вони поставили намет на схилі гори, теж підрізали схил. Вранці двоє пішли на розвідку і побачили, як вище намети пішла тріщина і лавина підім’яла намет і засинала. У наметі було п’ять осіб, у тому числі дві дівчини" - розповідає дослідник.

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

У ситуації із Дятловим заважали сніг, холод і невеликі шанси вижити у безлюдному лісі. Туристи йшли проти вітру, температура опустилася нижче 24 градусів, навантаження на організм посилилося. Пласт снігу в якийсь момент просто не витримав і зійшов, всі травми у людей мали компресійний характер, від снігового здавлювання.

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

Перевал Дятлова
Перевал Дятлова

"Навіть вм’ятину на черепі Тібо експерт розцінив так само: в акті написано "17-сантиметрова тріщина в основі черепа — результат компресійного перелому". При цьому зовнішніх пошкоджень ні в кого немає (захистив одяг), хоча на руках, на обличчях безліч дрібних травм, саден. Велика одна, у Дубініної-кривава рана на стегні. У мене підозра, що це від лижних палиць, якими кріпили відтяжки намети: в темряві, коли її тягли з намету, вона могла отримати таку травму", - підсумував експерт.

Дивіться: 60 років таємниці перевалу Дятлова

Дивіться: у справі про перевал Дятлова спливла сенсаційна деталь

Нагадаємо, вчені нарешті розкрили таємницю прокляття гробниці Тутанхамона.Як повідомляв "Знай.ua", спливли моторошні подробиці тортур на перевалі Дятлова. Також "Знай.ua" писав, 28 січня виповнилося 60 років з моменту старту "групи Ігоря Дятлова".