В 1911 році фірма Rolls-Royce заснувала для своїх автомобілів знамениту емблему - фігурку у вигляді крилатої жінки, що схилилася вперед перед стрибком. "Дух екстазу", "Срібна леді", "Еллі" яких тільки імен не давали статуетці, яка з тих пір традиційно красується на капоті Роллс-Ройса.

Перша статуетка була встановлена 4 лютого 1911 року за ексклюзивним замовленням барона де Монтегю - піонера автомобілізму Британії. Прототипом для неї став образ його Елеанор Веласко вона була особистим секретарем Монтегю і його коханкою.

Мода на статуетки на капотах прийшла на початку ХХ століття. Спочатку такі прикраси могли собі дозволити тільки аристократи і багачі. Пізніше автомобільні фірми зрозуміли привабливість таких статуеток і стали використовувати їх як відмітний знак.

Автором першої статуетки був скульптор Чарльз Сайкс, який дав їй ім'я "Дух екстазу". Для нього "Еллі" символізувала любов до швидкості, вона була крихітним божеством-покровителем автомобіліста, захоплена рухом, що обожнює подорожі. Барон де Монтегю - завзятий автоаматор і автор першого довідника з водіння - був упевнений, що "Еллі" на капоті принесе йому удачу.

Поява барона де Монтегю на публіці за кермом свого авто, прикрашеного крилатою статуеткою, в світі визнали черговою примхою багатія. Однак фігурка була настільки гарною, що багатьом припала до душі.

І сьогодні, більше як через 100 років, "Дух екстазу" не втратив своєї популярності. Статуетка зберегла образ Елеонори на ціле століття, але земне життя дівчини обірвалося трагічно в молодості.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Лорд Монтегю
Лорд Монтегю

У 1915 році барон запросив коханку в подорож до Індії. Здавалося, настав той момент, коли вони зможуть, нарешті, побути разом, не приховуючи стосунків. Однак по шляху проходження до далеких берегів сталася страшна трагедія: біля узбережжя острова Крит судно, на якому знаходилися туристи, торпедував німецький підводний човен. Все сталося блискавично: корабель пішов під воду за кілька хвилин, і більше 300 пасажирів з 500, що знаходилися на борту, загинули, не встигнувши дістатися до рятувальних шлюпок. Німецька підводний човен діяв з грубим порушенням правил, що і призвело до трагедії: попереджувальний постріл зроблений не був.


Елеонора стала однією з жертв цієї катастрофи, барону де Монтегю вдалося вижити. Так закінчилася історія забороненого кохання, яка подарувала світу прекрасний символ - статуетку "Дух екстазу".

Перші статуетки стали об'єктами колекціонування, оскільки кожна з них - унікальна. Процес їх створення завжди був копітким. Фігурку дівчини відливали зі сплаву олова або свинцю, бронзи або нержавіючої сталі. Багатії могли собі дозволити навіть срібні або золоті талісмани.

Технологічний процес виготовлення статуеток теж був непростий: заливали фігурку в форму, яку пізніше розбивали, щоб дістати заготовку. Після цього її полірували порошком з подрібнених кісточок черешні. Саме тому знайти дві однакові - неможливо.

Перші скульптури Сайкс підписував особисто, сьогодні вони становлять особливий інтерес для антикварів.

Однак, щасливі володарі "Роллс-Ройса" постійно страждають від злодіїв, які крадуть фігурки. У зв'язку з цим фірма "Роллс-Ройс" випускає машини зі спеціальним пристроєм. Натисканням кнопки на приладовій дошці мініатюрний люк ховає фігурку в капоті.