3300 років тому велика цариця Нефертіті правила разом з чоловіком фараоном Ехнатоном, а померла в 1330 році до нашої ери, коли їй було від 29 до 38 років. Причина загибелі невідома, а місце поховання донині залишається загадкою.

Проте, британський археолог з Університету Арізони Ніколас Рівз заявив, що знайшов місце останнього притулку давньоєгипетської красуні. На його думку, гробниця Нефертіті знаходиться поруч з тим місцем, де знайшли мумію Тутанхамона.

Учений під час цифрового сканування випадково виявив дві потаємні кімнати в гробниці хлопчика-фараона. За однією з версій, саме Нефертіті була його матір'ю. Одна з кімнат виявилася дуже великою - занадто великою для звичайної прибудови до гробниці бога-імператора.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

У результаті дослідник зробив висновки, що за стіною приховані останки Нефертіті. Про це повідомляє видання CNN.

Як відомо, Тутанхамон був сином Ехнатона. Хоча вважається, що у Нефертіті і її чоловіка не було синів - тільки шість дочок.

А оскільки вченим не вдалося отримати підтвердження того, що одна з двох жіночих мумій, знайдених раніше в Долині царів у Єгипті, дійсно Нефертіті, її могли поховати разом з єдиним сином.

Хоча є також думка, що Тутанхамон народився від союзу рідних брата і сестри (а Ехнатон і Нефертіті такими не були).

Також існує гіпотеза, що батьком Тутанхамона був фараон Семенхкара, наступний після Ехнатона правитель.

Поки ще не підтверджено, але мумія KV35YL може бути сестрою Ехнатона - можливо, Небетах або Бакетатон. Цілком ймовірно, що від їх союзу і народився Тутанхамон.

Проте, Міністерство старожитностей Єгипту все заперечує. 6 травня 2018 року випустили прес-реліз, в якому повідомляється про припинення пошуків. У документі підкреслюється, що помилки бути не може: археологи використовували три різних радарних пристрої, що працюють на різних частотах.

Отримані ними дані були всебічно перевірені, і всі вони вказують на те, що ніяких секретів в гробниці Тутанхамона немає. Таким чином останки Нефертіті так і залишаться загубленими у віках.

3000-річна скульптура цариці, яка бездоганно збереглася, зробила її однією з найбільш впізнаваних жінок стародавнього Єгипту.

Вважають, що вона сама керувала Єгиптом в період між смертю свого чоловіка і початком правління Тутанхамона.

Про красу Нефертіті досі складають легенди. Вважається, що дружина фараона Ехнатона отримала ім'я "найпрекрасніша у Атона" неспроста - її вважали настільки прекрасною, що вона навіть носила титул "Досконалої".

Як відомо, Атон - єдиний бог сонця, культ якого був введений фараоном Ехнатоном і його дружиною приблизно в 1353 році до н. е.

Нагадаємо, вчені нарешті розкрили таємницю прокляття гробниці Тутанхамона.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мумія дитини розкрила археологам таємницю, зберігалася тисячоліття.

Також "Знай.uа" писав, вчені розкрили таємницю татуйованої жриці.