У провінції Неукен, що знаходиться в аргентинській Патагонії дослідники натрапили на новий вид динозавра з величезними шипами на шиї. Кістки доісторичної рептилії знайшли ще в 2013 році в Патагонії.

Дослідження, присвячене новому виду динозаврів, було опубліковано в журналі Scientific Reports, а самі останки вчені продемонстрували в Центрі науки і культури в Буенос-Айресі.

Ці травоїдні рептилії, що отримали назву Bajadasaurus pronuspinax, відлякували хижаків довгими шипами, що ростуть на спині і шиї. Назва виду Bajadasaurus pronuspinax можна перекласти з латині як "ящір з Бахади з шипами, загнутими вперед".

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Вчені встановили, що динозаври відкритого ними виду проводили більшу частину часу, харчуючись рослинами, низько розташованими на землі. Через це, щоб стежити за тим, що відбувається навколо, очі Bajadasaurus pronuspinax були розташовані ближче до вершини черепа.

Особливістю нововідкритого виду стали величезні шипи на шиї і спині, загнуті вперед. Вчені припускають, що відростки могли служити для регулювання тепла і захисту від хижаків.

Також за словами вчених, шипи ящера складалися з кератину, як, наприклад, роги сучасного носорога. Адже якщо б шипи покривала лише шкіру або вони представляли б собою відкриту кісткову тканину, їх би легко зламали.

Довжина одного збереженого на скелеті шипа, знайденого при розкопках, становить 58 сантиметрів.

Також існує думка, що шипи могли служити індикатором статевої привабливості для самок або ж підтримували спинний наріст, який виконував ту функцію, що і горб у верблюдів. Ще було висунуто думку, що шипи допомагали динозаврові регулювати температуру тіла.

У довжину Bajadasaurus pronuspinax, за оцінками вчених, досягали 10-13 метрів, а вага їх складав від 3 до 4 тонн.

Скам'янілим останкам динозавра – 140 мільйонів років. Розкопки велися на території провінції Неукен.

Bajadasaurus pronuspinax

Argentijnen reconstrueren deze stokoude 'nieuwe' dinosaurus.

Geplaatst door RTL Nieuws op Maandag 4 februari 2019

Нагадаємо, дослідники натрапили на нестандартні людські кістки: в черепі древнього людини була лише одна велика очниця, практично на все обличчя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у всьому світі під час сильних штормів океанські глибини підносять дивовижні сюрпризи. Вони викидають на берег дивних монстрів, які здаються прибульцями з інших світів.

Також "Знай.uа" писав, ким були реальні герої відомої казки "Красуня і чудовисько".