Чи можете ви повірити, що колись давно, землями Африки пропливали величезні льодовики? Якщо врахувати, що протягом довгої історії материки сильно змінювали своє розташування, це цілком може бути.

Пагорби, так звані друмліни, були помічені Гремом Ендрюсом і Сарою Браун — геологами з Університету Західної Вірджинії.

Вчені встановили, що 300 мільйонів років тому південна частина Африки була частиною Південної Америки. При цьому нині посушливий регіон покривав льодовик. Про це пише Science Alert.

Вчені, які зробили це відкриття, були здивовані, що ніхто до них не цікавився цим питанням.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Ми швидко зрозуміли, на що ми дивимося, тому що ми обидва виросли в районах світу, які були під льодовиками, я в Північній Ірландії і Сара з північного Іллінойса. Люди, очевидно, знали, що ця частина світу колись була покрита льодом, але ніхто ніколи не згадував про те, як сформувалися незвичайні пагорби", - зазначив один з дослідників Грем Ендрюс.

Мільйони років тому пустелю в Африці заповнювали крижані потоки, від центру льодовика до його краю. Льодовик був настільки вражаючим, що міг би зрівнятися з сучасною Антарктидою. Про це свідчать особливості структури місцевих друмлінів (льодовикових пагорбів).

Аналізуючи форму і площу унікального ландшафту, використовуючи інформацію з Google Earth, вчені спробували з'ясувати, чи могли пагорби дійсно бути залишками стародавнього льодовика.

Дослідники виявили великі, довгі заглиблення в скелях, які явно були викликані древнім льодовиком, який рухався дуже швидко (близько 800 метрів в рік).

Відкриття дозволяє по-новому поглянути на історію Землі. Дане свідоцтво є першим, що підтверджує наявність колись масивного крижаного потоку, який протікав з крижаної шапки, яка покриває південь Африки наприкінці палеозою.

Геологи вважають, що це дуже важливе відкриття, так як раніше такі історичні факти про Намібію ще опубліковані не були.

Нагадаємо, пустеля Сахара здавна є одним з найсуворіших місць на Землі, однак це не завжди було так. Археологи виявили там наскальні малюнки і скам'янілості, які показують, що колись Сахара була зеленим районом, де процвітали людські поселення, а також була різноманітна флора і фауна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені дуже занепокоєні тим фактом, що швидкість руйнування антарктичних льодів за період з 1979 по 2017 рік зросла більш ніж у шість разів.

Також "Знай.uа" писав, група вчених з міжнародного проекту SALSA зуміла досягти загадкового озера Мерсер, яке розташоване під льодами Антарктики на глибині більше одного кілометра.