Учені досліджували стародавні останки беспанцирної черепахи й виявили шокуючі дані.

Як виявилося, близько 240 000 000 років тому на території Німеччини у беспанцирного предка сучасної черепахи замість панцира розвинулося щось інше: різновид кісткової пухлини, яка вразила одну із задніх лап нещасної істоти.

Окам'янілу пухлину, описали в журналі JAMA Oncology, передає Урядовий кур'єр.

Наголошується, що залишки беспанцирної черепахи, у якої виявили пухлину (Pappochelys rosinae), вперше показали вченим в 2015 році.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Дослідницька група визначила, що стародавня пухлина - це різновид раку кісток, так звана остеосаркома періостального відділу хребта, яка "виглядає майже так само, як остеосаркоми у людей", - говорить співавтор Патрік Асбах, лікар радіолог з Берлінського медичного університету Шаріте.

Відомо, що цей специфічний тип раку кісток вражає в середньому одного з трьох хворих з діагностованим раком кісток.

Це дослідження говорить про те, що навіть в тріасовий період, приблизно в той час, коли з'явилися перші динозаври, тварини страждали від мутацій в ДНК, що призводило до виникнення раку.

"Ця знахідка вражає, бо рак майже не зустрічається в скам'янілостях. Більшість ракових захворювань відбувається в м'яких тканинах, і хоча ми іноді бачимо ознаки патології м'яких тканин на (копалинах) кістках, то це дійсно важко діагностувати", - говорить керівник дослідження, палеонтолог Берлінського музею природної історії Яру Харіді.

Також дослідники знайшли і кілька інших дуже давніх видів раку у викопних риб і амфібій, а також доброякісну пухлину у пра пра родича ссавців, так званого горгонопсида.

Однак, ця нова знахідка є найбільш раннім видом раку, серед виявлених у стародавніх рептилій, птахів і ссавців.

Нагадаємо, єгиптологам вдалося вивчити і дізнатися багато чого про те, як єгиптяни жили, і як вони вмирали. Найбільше інформації збереглося про фараонів і їх близьких, обставини народження і смерті вносилися в літописи. До того ж безліч мумій вченим вдалося вивчити за допомогою томографії та аналізу ДНК.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці діагностували у стародавньої мумії рідкісну пухлину на малогомілковій кістці — довгої тонкої трубчастої кістки гомілки.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з університету Вісконсіна в Мадісоні заявили, що винуватцями такого широкого поширення туберкульозу в світі є стародавні римляни.