Американські дослідники з Північно-Західного університету дізналися, що скандинавські поселенці в Гренландії жили в незвично теплих для даної місцевості погодних умовах, коли літні температури могли досягати десяти градусів Цельсія. Саме погіршення клімату змусило їх покинути свої будинки. Про це повідомляє Хвиля.

Який саме на острові був клімат, коли сюди переселилися вікінги вченим достеменно відомо не було.

Фахівці реконструювали погодні умови в південній частині Гренландії протягом останніх 3 тисяч років, вивчивши відкладення в озерах поблизу від залишків норвезьких поселень.

Експерти визначили склад ізотопів кисню в залишках хітинових панцирів личинок хірономід (комарів-звонцов), похованих у відкладеннях. Склад ізотопів кисню залежить від кількості води, яка потрапляла в озера з дощами, і від температури повітря під час опадів.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Дослідники очікували, що клімат в часи норвезьких поселенців буде достатньо холодним, проте вони виявили, що між 985 і 1450 роками нашої ери тут було тепліше, в середньому, приблизно на 1,5 градуса Цельсія, ніж у попередні та наступні роки.

Цей стрибок, схожий на те, що відбувається в даний час. До кінця теплого періоду клімат втратив стабільність і характеризувався рекордно високими і низькими температурами, що, врешті-решт, змусило вікінгів покинути Гренландію.

Крім того, вчені з'ясували, що північноатлантична осциляція (англ. North Atlantic Oscillation, NAO), що виражається в непостійності атмосферного тиску на рівні моря на півночі Атлантики, не перебувала переважно в "позитивній" фазі в Середні віки, як вважалося раніше.

В цьому стані NAO приносить холодне повітря на більшу частину території Гренландії. На думку дослідників, теплий період міг бути викликаний теплими морськими течіями, однак це ще треба перевірити.

Близько 900 року з Норвегії відправився корабель під командою Гуннбьорна. Він збився з курсу, і вікінги побачили острів (Гренландії). Відкриття Гуннбьорна надихало інших норманів на нові експедиції.

Син Еріка Рудого, Лейф Еріксон, першим з вікінгів вступив на берег Америки. Близько 1000 р. він відвідав регіони, названі ним Хеллуланд ("країна валунів", тепер — Баффінова Земля), Маркланд ("лісова країна", півострів Лабрадор), Вінланд ("винна країна", можливо, Нова Англія або Ньюфаундленд). Експедиція Еріксона перезимувала у Вунландії і повернулася в Гренландію.

Брат Лейфа Торвальд Еріксон у 1002 році заснував в Америці поселення.

Нагадаємо, при проведенні археологічних розкопок в Данії були виявлені останки кішок часів вікінгів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британський археолог-любитель Стів Томлінсон, який проводив дослідження гирла річки виявив унікальну реліквію, яка належала стародавнім вікінгам.

Також "Знай.uа" писав, археологам подарували унікальні артефакти у шведського озера Відостерн, включаючи меч вікінгів віком 1500 років і брошку III століття. Крім стародавнього меча, було знайдено безліч елементів зброї.