Новий вигляд незвичайного динозавра був виявлений під час розкопок геологічної формації Немегет на території Монголії і Китаю в пустелі Гобі. Ним виявилася невелика беззуба рептилія Gobiraptor minutus. Вона жила близько 100 млн років тому.

Статтю про новий вид опублікував Юонг-Нам з Сеульського національного університету, Південна Корея, в журналі PLOS ONE. У цьому дослідженні Лі та його колеги описали неповний скелет овірапторозавра, пише Daily Mail.

Овірапторозаври були різноманітною групою пернатих, схожих на птахів динозаврів крейдового періоду Азії та Північної Америки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Динозавр був розміром з курку. У нього відсутні зуби. Зате він мав потужні щелепні м'язи і міцний дзьоб. Їм легко розбивав раковини молюсків і шкаралупу чужих яєць. У раціоні також були рослини і м'ясо інших тварин.

Динозавр був членом загону овірапторозаврів. Вони населяли планету в крейдяний період - 79 - 145 млн років тому.

Динозаври були надзвичайно добре пристосовані до життя у вологому середовищі.

Gobiraptor minutus був дитинчам, кажуть вчені. Це результати аналізу стегнової кістки рептилії. Дорослі овірапторозаври виростали до 3 м У довжину і важили до 225 кг. У них був великий беззубий дзьоб, довгі ноги і пазуристі руки.

Зразки копалин овірапторидів відносно рідкі в районі Алтан-Уул пустелі Гобі, однак у верхньокрейдових відкладах, знайдених в пустелі Гобі, до теперішнього часу було названо і описано близько десяти таксонів овірапторидов.

Нагадаємо, близько 240 000 000 років тому на території Німеччини у беспанцирного предка сучасної черепахи замість панцира розвинулося щось інше: різновид кісткової пухлини, яка вразила одну із задніх лап нещасної істоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у південному регіоні Німеччини в 1861 році археологами був виявлений скам'янілий відбиток пера, який сучасна група палеонтологів вивчила за допомогою нових технологій.

Також "Знай.uа" писав, дослідникам вдалося реконструювати у форматі 3D череп доісторичної риби або дельфіноподібної рептилії. Істота померла 200 млн років тому і опустилася на дно моря.