Група археологів, яка проводить розкопки в Каїрі, в районі Матарія, натрапила на кілька фрагментів древніх кам'яних плит з ієрогліфічними написами. Про це повідомляє прес-служба Міністерства у справах старожитностей Єгипту, передає Хвиля.

Як повідомили дослідники, вік деяких артефактів становить близько 4 тисяч років, а розкопки тривали ще з минулого року. Частина знахідок відноситься до XII династії.

До всього іншого, виявлені артефакти періоду XX династії, третього перехідного періоду і більш пізні об'єкти.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Археологи відзначають, що один з написів вказує на Атума - часто згадуваного бога первотворення. У багатьох текстах він називається Атум-Ра вечірнім, сонцем.

Саме з ним стародавні єгиптяни пов'язували тяжкі розливи Нілу в період з 664 332 роки до н. е.

Вчені сподіватися розшифрувати всі стародавні письмена.

Відомо, що центром поклоніння Атума вважався Геліополь, де його зображували бараноголовим чоловіком або західним сонцем.

Зазначимо, згідно з єгипетської міфології Атум створив себе сам і існував один на початку часів, плаваючи в первозданних водах хаосу Нуна.

Величний бог виник з первинного хаосу в образі змія іхневмона, але звичайно зображується у вигляді людини з подвійною короною на голові, іноді зображувався у вигляді старого. Священною твариною мав кобру.

В одному з міфів розгніваний Атум загрожує зруйнувати все створене ним і перетворити світ у водну стихію. Окремо шанувалася рука Атума як богиня Іусат, іноді це божество описується як тінь Атума.

Нагадаємо, дослідник Альберто Туллі під час своєї подорожі в Каїрі виявив в антикварній лавці непримітний шматок папірусу. Однак саме на ньому містилася інформація про те, що інопланетяни могли прилітати в Єгипет ще 3,5 тисячі років тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 3300 років тому велика цариця Нефертіті правила разом з чоловіком фараоном Ехнатоном, а померла в 1330 році до нашої ери, коли їй було від 29 до 38 років. Причина загибелі невідома, а місце поховання донині залишається загадкою.

Також "Знай.uа" писав, в районі єгипетського комплексу пірамід у Гізі, неподалік від піраміди Хеопса, чорні археологи розкопали таємничу гробницю. Незаконні роботи копачі проводили ночами в межах приватного житлового будинку.