У Китаї, в провінції Хебей, під час розкопок дослідникам вдалося виявити унікальні останки незвичайної рептилії. За словами палеонтологів, знайдені останки належать морській істоті, яка дуже нагадує сучасного качкодзьоба. Про це повідомляє Хвиля.

Відкриття цієї істоти, як зазначає дослідник Ріосуке Мотані, палеобіолог з Каліфорнійського університету в Девісі, говорить про те, що морські рептилії почали займати різні екологічні ніші відразу після Пермського вимирання. Це помітно змінює картину їх еволюції, прийняту в науці досі.

Морську тварину прозвалу Eretmorhipis carrolldongi. Варто зазначити, що голова рептилії була абсолютно непропорційна його великому тілу. Як і у сучасного качкодзьоба у них теж була видовжена морда і дзьоб; кістка, схожа на непарну гантелевидну кістку, яка є у качконосів, і маленькі очі.

Також ймовірно, що маленькі очі стародавнього качкодзьоба можливо були напівсліпі. Однак, це не заважало йому бути повноцінним мисливцем.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Нове дослідження показало, що, подібно сучасному качкодзьобу, ця морська рептилія тріасового періоду, вік якої 250 млн років, ймовірно, використовувала тактильні відчуття, щоб виявити здобич.

Як припускають дослідники, дивний мезозойский качкодзьоб знаходив їжу, копаючись у мулі на дні мілководних заток і захоплюючи дрібних рачків, молюсків та іншу безпозвоночну живність, що мешкає там.

Подібний раціон визволив його від необхідності конкурувати з предками іхтіозаврів, велика частина яких була хижаками.

Можливо, вони могли використовувати электрорецепцію, як сучасні качкодзьоби, але це тільки припущення.

На сьогоднішній день рептилії, які б використовували электрорецепцію, невідомі, вона вперше з'явилася у ссавців. Але, можливо, що стародавні морські рептилії розвинули цю здатність.

Нагадаємо, близько 240 000 000 років тому на території Німеччини у беспанцирного предка сучасної черепахи замість панцира розвинулося щось інше: різновид кісткової пухлини, яка вразила одну із задніх лап нещасної істоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у південному регіоні Німеччини в 1861 році археологами був виявлений скам'янілий відбиток пера, який сучасна група палеонтологів вивчила за допомогою нових технологій.

Також "Знай.uа" писав, дослідникам вдалося реконструювати у форматі 3D череп доісторичної риби або дельфіноподібної рептилії. Істота померла 200 млн років тому і опустилася на дно моря.