В 1828 році у Франції на світ з'явився дивовижний письменник-фантаст Жюль Верн.

Жюль Верн був невтомним мандрівником.

Крім подорожей до Шотландії та Скандинавії Верн відвідав США і побував на Ніагарському водоспаді.

На власній яхті "Сен-Мішель-III" (у Верна змінилося три яхти під цією назвою - від невеликого простого рибальського баркаса, до цієї яхти довжиною 28 метрів з потужним паровим двигуном) він двічі обійшов Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Гібралтар, Північну Африку, а в Римі Папа Лев XIII благословив Жюля і його книги. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Ідея першого роману прийшла до автора завдяки другу Надару, який знаменитий тим, що зробив фотографію жанром мистецтва. Інтереси фотографією призвели Надара до захоплення повітроплаванням. Він здійснив першу в світі аерофотозйомку - зробив знімок Парижа з висоти пташиного польоту. Він міг годинами говорити про аеронавтику.

Натхненний цими бесідами, Верн вирішує - його перший роман буде про повітряну кулю.

Так у 1862 році з'явилися його "П'ять тижнів на повітряній кулі".

Незабаром з'являються "Подорож до центру Землі"," Діти капітана Гранта", "Навколо Місяця","20000 льє під водою", "Навколо світу за 80 днів", "Таємничий острів", "П'ятнадцятирічний капітан".

Він є автором 66-і пригодницьких романів, п'єс, повістей, їх мотиви створено близько 200 екранізацій.

Жюль Верн працював по 14-15 годин на день, який починався о п'ятій ранку, а закінчувався близько восьмої вечора. Він продовжував писати навіть тоді, коли осліп і не міг ходити після важкого поранення в ногу. Надиктував задумане помічникам.

1865-го його гонорар зріс до 3 тисяч, а в 1871-му до 6 тисяч франків. В Ам'єні Жюль Верн купив будинок і велику яхту "Сен-Мішель". Згодом на ній він двічі переплив Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Англію, Шотландію, Ірландію, Данію, Голландію, Скандинавію.

Впродовж більше 40 років Жюль Верн публікував як мінімум одну книгу на рік. У листі видавцю зізнавався:

"Здається, я божеволію. Я загубився серед неймовірних пригод моїх героїв. Шкодую тільки про одне: я не можу супроводжувати їх".

Зі 108 наукових передбачень письменника-провидця сьогодні не виповнилося лише 10! Літак, вертоліт, відеозв'язок і телебачення, телефони, електричний стілець, великі підводні човни, які здатні довго перебувати в плаванні, міжпланетні подорожі, автоматичні гвинтівки, електромобілі, - і все це він описав ще в 19 столітті.

У романі "Париж в XX столітті" Жюль Верн передбачив появу факсу, відеозв'язку, електричного стільця і телебачення. Але видавець повернув Верну рукопис, обізвавши його "ідіотом".

У романі "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" Жюль Верн передбачив змінний вектор тяги в літаках.

"Найденныех із загиблою "Цинтиї" письменник обґрунтував необхідність судноплавної прохідності Північного морського шляху за одну навігацію.

Також його персонажі побували в Україні. У романі "Упертюх Керабан" герої для того, щоб не платити мито на Босфорі, відправляються навколо Чорного моря до азіатському березі Константинополя.

Перш ніж туди дістатися, вони побачать Одесу, Миколаїв, Керч, Тамань, Крим.

А ще в 1892 році Жюль Верн побував на Закарпатті у селищі Княгиное з метою відвідати знамените місце падіння в 1866-му році княгинского метеорита. На основі побаченого він створив роман, який красномовно назвав "Замок у Карпатах".

Нагадаємо, як Катерина Білокур вразила світ "наївним мистецтвом".

Як повідомляв портал "Знай.uа", цим найбільшим творцям судилося померти в злиднях.

Також "Знай.uа" писав, історію великої любові і зради Максима Рильського.