На півдні Франції археологам вдалося виявити свідоцтва, що кельти, що жили за часів залізного віку (з 1200 року до нашої ери до 340 року нашої ери), можливо, бальзамували відрубані голови ворогів для їх кращого збереження. Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Дослідники повідомляють, що у багатьох черепів були порізи, які вказують на те, що вони були обезголовлені, а в деяких також були сліди, що вказують на те, що мозок був видалений.

Як відзначають дослідники, вони вивчили понад 100 фрагментів черепів, знайдених в комуні Ле Кайлар. Кістки були датовані третім століттям до нашої ери.

Вважається, що людські останки належали ворожим воїнам, яких кельти обезголовили вже після смерті. Багато черепів мають сліди декапітації і виймання мозку. В деяких випадках вони були видалені.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Також експерти подрібнили кілька зразків, а потім провели хромато-мас-спектрометрію, щоб визначити склад і вміст органічних речовин. Було виявлено невелику кількість дитерпенових сполук, які утворюються при руйнуванні хвойних смол під час нагрівання.

Крім того, були знайдені сліди холестерину і жирних кислот. У черепів тварин, викопаних в тому ж місці, цих сполук не виявили.

Як припускають вчені, наявність дитерпенів пояснюється зануренням черепів в рідину, що містить хвойну смолу. Це дозволяє уповільнити розкладання, тобто є частиною процесу бальзамування.

Вони також відзначають, що всі фрагменти черепа були виявлені всередині стін комплексу, що говорить про те, що голови були встановлені для тих, хто живе всередині, а не як засіб залякування потенційних нападників.

Дослідники вважають, що таким чином кельти висловлювали повагу поваленому супротивнику, зберігаючи голови всередині будинків.

Нагадаємо, археологам вдалося виявити загадкове поховання давньоримських часів під час розкопок в англійському графстві Саффолк. Як відзначають вчені, у більшості похованих там людей голови чомусь відділені від тулуба.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група дослідників з Оксфордського університету (Великобританія) з'ясувала, що знайдений в Монголії череп є останками ранньої людини, яку виявили в цьому регіоні.

Також "Знай.uа" писав, група археологів натрапила на древні останки людини з незвичайною формою черепа на території Російської Федерації. Повідомляється про те, що археологи виявили в Назрані, Інгушетія, череп доісторичної людини.