11 лютого 1963 The Beatles в один прийом, всього за 10 годин, записали весь матеріал для дебютного альбому Please Please Me.

Вже через три місяці після випуску однойменного синглу - 22 березня - Beatles випустили свій перший LP диск, який на пів року очолив британський національний хіт-парад. Роком пізніше в цей же день Beatles дали свій перший концерт у Вашингтоні.

"З самого початку The Beatles творили історію", - писав журналіст Тоні Барроу в супровідному тексті до альбому Please Please Me, виданим в Великобританії 22 березня 1963 року. Анотації, що розміщувалися ті часи на задниках пластинок, по суті, були прямими попередниками сучасних прес-релізів.

На час запису диска група існувала вже два роки і за цей час встигла дати безліч концертів в різних клубах Ліверпуля і Гамбурга, тому матеріалу для першого альбому було більш ніж достатньо. Частина пісень написана не The Beatles, а є кавер-версіями популярних на той час композицій. Інша частина написана Джоном Ленноном і Полом Маккартні.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Найуспішнішою стала заголовна пісня "Please Please Me", яка вийшла синглом і стала першою піснею The Beatles, яка очолила британські хіт-паради. Популярними стали також "I Saw Her Standing There" і "Love Me Do".

В альбомі Please Please Me присутні також пісні інших виконавців, найвідоміша з них – "Twist and Shout". Пісня вимагала сильних вокальних даних, і Джон Леннон практично зірвав собі голос після запису цього номера. Але продюсер Джордж Мартін передбачав це і спеціально залишив запис "Twist and Shout" останньою з усіх пісень альбому.

Леннон згадував згодом: "Ми завжди залишали "Twist and Shout" на кінець концерту. Я не міг просто співати цю чортову пісню, я завжди зривав голос".

Проте, на концерті на стадіоні "Ши" The Beatles виконали її першою.

Диск "Please Please Me" був записаний на трековому обладнанні BTR. Одна доріжка була використана для інструментів, друга для вокалу. Стерео-мікс був зроблений пізніше, з легким накладенням реверберації для того, щоб доріжки краще зливалися.

Варто зазначити, що The Beatles - британська біт-рок-група, створена в 1960 році в Ліверпулі, є найзнаменитішим і найпопулярнішим музичним колективом за всю історію людства. Крім того, The Beatles є однією з найуспішніших з комерційної точки зору музичних груп в історії популярної музики. Кількість проданих платівок гурту перевищує 1 мільярд екземплярів, що є рекордом світової музичної індустрії. 15 альбомів "Бітлз" очолювали хіт-парад Великобританії - більше, ніж у будь-якого іншого виконавця.

Remote file

У перший склад ансамблю входили: Джон Леннон (вокал, ритм-гітара), Пол Маккартні (вокал, ритм-гітара), Джордж Харрісон (вокал, соло-гітара), Стюарт Саткліфф (бас-гітара) і Піт Бест (ударні). 1961 Саткліфф залишив гурт, і місце бас-гітариста зайняв Маккартні. 1962 Беста замінив Рінго Старр.

Нагадаємо, вченим вдалося вирішити давню суперечку про те, хто написав композицію "In My Life" з альбому The Beatles "Rubber Soul".

Дослідженням зайнялися три наукових фахівця з Гарвардського університету, які в підсумку прийшли до висновку, що більшу частину пісні написав Джон Леннон.

Як повідомляв портал Знай.ua, легендарні The Beatles випустили ще один офіційний кліп на пісню "Back in the U. S. S. R." до 50-річчя альбому "White Album".

Також Знай.ua писав, вдова соло-гітариста The Beatles Джорджа Харрісона Олівія знайшла невідому пісню легендарної ліверпульської четврки.