Історія кінематографу розпочалась 124 роки тому - 13 лютого 1895 року. Саме цього дня брати Луї та Огюст Люм'єр запатентували перший апарат для отримання рухомого зображення - сінематограф.

Історія появи винаходу має свою легенду, згідно з якою сінематограф придумав Луї Люм'єр за одну ніч, коли не міг заснути, потерпаючи через біль голови. Але до ранку був готовий задум нового пристрою, що складається з проектора з кулачковим механізмом для подачі перфорованої плівки із зображенням.

Минуло зовсім небагато часу після отримання патенту, і брати Люм'єр реалізували винахід комбінованої кінокамери в життя.

28 грудня того ж 1895 року в Парижі брати Люм'єр продемонстрували винахід в дії. На Бульварі Капуцинів в підвалі "Гран-кафе" вони влаштували перший публічний платний кіносеанс фільму "Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота".

Цей комерційний показ власне поклав початок світового кіно. Він мав шалений успіх, і дату 28 грудня 1895 року відтоді прийнято вважати днем народження кіно. Вперше люди зібралися разом і переживали ті емоції, які показували їм з екрана.

Широке висвітлення в пресі призвело до того, що вже в 1895 році братам Люм'єр почали надходити пропозиції про проведення сеансів в інших містах та країнах. Щоб впоратися зі зростаючим обсягом заявок, вони вдалися до системи концесій, при якій замовники брали напрокат проекційні апарати, а представники компанії Люмьерів їх монтували на місцях і проводили сеанси, з передачею 60% від зборів авторам "сінематографу".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

У першій половині 1896 року демонстрації нової технології пройшли в Лондоні, Римі, Кельні, Женеві, Мадриді, Санкт-Петербурзі і Нью-Йорку, у вересні - в Мельбурні, а в січні 1897 року - в Японії. Уже перші 50-секундні стрічки Люмьерів заклали основу жанрового розмаїття кінематографа, включаючи як документальне, так і ігрове кіно.

Брати Люм'єри випробуванли ряд прийомів, згодом взятих на озброєння іншими кінематографістами - зокрема, тревеллінг, або зйомка з рухомої платформи. В ролі такої платформи в їхньому випадку була використана гондола, на якій вони пропливали по венеціанському каналу.

Зйомками кіно брати активно займалися до 1898 року, коли після закінчення роботи над фільмом «Страсті Ісусові» Луї Люм'єр відмовився від подальшої кінокар'єри та зосередився на поліпшенні технології кольорової фотографії.

Відхід з кіноіндустрії був пов'язаний також зі зростаючою конкуренцією. Якщо в перші роки експлуатації апарату Люмьерів вони отримували безліч замовлень на нього і вже до липня 1896 року заробили близько мільйона франків, а в 1897 році їхнім "сінематографом" різні автори зняли більше 500 картин, то в подальшому відсутність удосконалень в первісній конструкції змусила публіку переключитися на інші моделі.

Нагадаємо, у 1927 році в кінотеатрі на Таймс-сквер відбулася прем'єра першого звукового фільму, випущеного відомою зараз, компанією "Ворнер Бразерс" - "Співак джазу"

Як повідомляв портал Знай.ua, відомі 5 дивовижних фактів про винахідника кінематографу Луї Люм'єра

Також Знай.ua писав про маловідомі факти із життя легендарного актора німого кіно Чарлі Чапліна.