Національний герой американського народу, 16-й президент США - Авраам Лінкольн вважається найкращим президентом Сполучених Штатів за всю історію цієї країни. І сьогодні в деяких штатах відзначається національне свято - День народження Авраама Лінкольна.

12 лютого 1809 року в родині бідного фермера Томаса Лінкольна сталася знаменна подія. У хатині-руїні, наспіх збитiй з колод, його дружина Ненсі Хенкс народила хлопчика, якого нарекли на честь діда — Авраамом. Маленький Ейб (так кликали його рідні) з дитячих років звик до важкої фізичної праці — рубав дрова, тягав воду, виносив золу з вогнища. Це загартування дуже пригодилося йому в майбутньому.

Авраам ходив до школи лише близько року, але вивчив грамоту і обожнював читати. Подорослішавши, він активно займався самоосвітою а потім здав іспити і отримав дозвіл на адвокатську практику.


Під час повстання індіанців в Іллінойсі вступив в ополчення, був обраний капітаном, але в бойових діях участі не брав. Був також членом Законодавчих Зборів Іллінойсу, Палати Представників Конгресу США, в якій виступав проти американо-мексиканської війни. У 1858 році став кандидатом в сенатори США, але програв вибори.

Лінкольн виступив одним з ініціаторів створення Республіканської партії і в 1860 році як кандидат від неї виграв вибори, ставши 16 президентом США.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Він прославився тим, що поклав кінець рабству і Громадянській війні між Північчю і Півднем.

Після того як стали відомі результати виборів, лідери Півдня вирішили відокремитися від США. Почалася війна між Північчю і Півднем. 22 вересня 1862 Лінкольн видає указ про те, що якщо бунтівні південні штати не повернуться в Союз до 1 січня 1863 року, то всі раби на їхній території будуть оголошені вільними людьми. Саме цей указ привів до створення поправки до Конституції США, згідно з якою на території країни рабство було ліквідовано.

У 1864 році Лінкольн був переобраний Президентом на новий термін. У березні пройшла церемонія прийняття ним присяги.

14 квітня 1865 року під час відвідин ним театру на нього було скоєно замах. Лінкольн був смертельно поранений Джоном Уілксом Бутом і став першим убитим президентом США.

Авраам Лінкольн помер 15 квітня 1865 року в Вашингтоні, був похований на кладовищі Оук-Рідж в Спрінгфілді.


10 цікавих фактів про Лінкольна

У 2004 році співробітники компанії, що займається скануванням старовинних текстів, виявили смайлик ;) в конспекті промови Авраама Лінкольна 1862 року після слова laughter ( "сміх"). Чи було це випадковістю - невідомо.

Лінкольн був дуже високим - його зріст 193 сантиметри. Капелюх-циліндр додавала йому ще кілька дюймів.
У своїй капелюсі президент Америки зберігав гроші, листи і важливі записи. Її називали "димоходом", оскільки вона нагадувала трубу.

Авраам Лінкольн був єдиним президентом США, у якого була ліцензія на утримання салуну. Він був співвласником закладу "Беррі і Лінкольн" в Спрінгфілді, штат Іллінойс.

Улюблений спорт Лінкольна - півнячі бої.

Тіло Лінкольна було перепоховано 17 разів. Це відбувалося або через реконструкцію гробниці, або з причин безпеки. При цьому шість разів його труна відкривалась. І лише в 1901 році, через 36 років після смерті, президент знайшов остаточний спокій.

На інавгурації Авраама Лінкольна в 1860 році були присутні чотири майбутніх президента США: Бенджамін Гаррісон, Честер Алан Артур, Хейс Ратерфорд і Джеймс Гарфілд.

Лінкольн був убитий в театрі Джоном Бутом в 1865 році. Незадовго до цього брат останнього, Едвін Бут, врятував на залізничній платформі життя сина президента - Роберта Лінкольна.

У 1860 році, за кілька тижнів до того, як Лінкольна обрали президентом США, він отримав лист від 11-річної дівчинки Грейс Беделл. Вона повідомила, що гаряче підтримує його і буде агітувати голосувати за нього всіх рідних і знайомих, а також настійно порадила відростити бакенбарди. Лінкольн в той час мав худорляве і гладко виголене обличчя, проте, на думку дівчинки, все леді люблять чоловіків з бакенбардами і обов'язково вмовлять чоловіків голосувати за того, хто буде подобатися їм зовні. Лінкольн незабаром відпустив бороду. Здійснюючи турне по Америці після обрання, президент відвідав і містечко Грейс, відшукав її в натовпі, поцілував і сказав, що зобов'язаний їй своєї представницької бородою.

Після того як пароплав сів на мілину, Лінкольн, який перебував на ньому, будучи прихильником науково-технічного прогресу і винахідництва, придумав спосіб для підтримки судів на плаву при проходження мілководдя за допомогою порожніх металевих камер з боків судна. Цей винахід було запатентовано під № 6469 в 1849 році. Таким чином Лінкольн став першим президентом США, у якого з'явився патент.

Нагадаємо, раніше ми перевіряли легенду про містичні збіги біографій Лінкольна і Кеннеді.

Як повідомляв портал Знай.ua, лист 16-го президента Сполучених Штатів Америки Авраама Лінкольна, який він писав напередодні Різдва, продали на аукціоні за 60 тисяч доларів.