Серед руїн турецької мечеті члени археологічної експедиції вчених та студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виявили неймовірну історичну цінність. У Хотинській фортеці в Чернівецькій області знайшли пляшку віком 250 років.

Як припускають дослідники, ймовірно, в цій пляшці перевозили дорогу мінеральну воду, пише інформаційне агентство АСС.

Відомо також, що посудина склеєна з більш ніж 20 фрагментів. ЇЇ покрили спеціальним розчином для міцності і водонепроникності. Пляшка зроблена з порцеляни або кам'яної порцеляни. З такого матеріалу виготовляли посуд у країнах Західної Європи.

На пляшці є клеймо "Selters". У центрі латинський хрест з піднятою поперечиною і дві літери - "С" і "Т".

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Зазначимо, Selters - назва урочища, долини в сучасній Німеччині. Там у давнину були джерела природної мінеральної води, відомої своїми лікувальними властивостями.

"Для того, щоб цей природний вуглекислий газ зберегти у воді, її заливали в таку спеціальну керамічну тару і наглухо запечатували чимось на зразок сургучу. Протягом місяця-двох вона зберігала свої природні властивості і мінералізацію", - каже керівник експедиції, археолог Микола Ільків.

На думку археологів, ця пляшка - один з перших матеріальних доказів, що засвідчують австрійську присутність в Хотині. Мечеть, в якій знайшли пляшку, австрійці перетворили в католицьку церкву.

"Які нестандартні речі ми знаходимо щорічно. Здається, що вже нічим здивувати, але все одно якісь такі знахідки трапляються. Іноді навіть важко ідентифікувати і розглядати, що це таке. Тільки після камеральної обробки змогли зрозуміти, що це посуд. А саме - пляшка з -під води ", - розповідає вчений.

Нагадаємо, неймовірне відкриття зробив студент з Британії, який проживає в місті Вітбі, на ім'я Аарон Сміт. Загадковий предмет, якому, як показав аналіз, більше 185 млн років, лежав на пляжі Сандсенд.

Як повідомляв портал "Знай.uа", абсолютно випадково археологам, які досліджували старовинний замок Крак-де-Шевальє, вдалося виявити кімнату. У таємній кімнаті була виявлена давня піч, аналогів якої збереглося дуже мало, і кілька ємностей.

Також "Знай.uа" писав, кришталеву печеру досліджували протягом ХІХ і початку ХХ століть. У 1961—1971 роках спелеологи детально вивчили її й зробили картування. Досліджена довжина становить 23 км. Відомо, цій печері 20 мільйонів років, вона належить ще до епохи міоцену.