Справа була в далекому 1946 році, коли після закінчення Другої світової війни в Європі відновлювалися культурні зв'язки та туристичні маршрути.

Британська рада вирішила поширювати в готелях і ресторанах рекламу місцевої кухні. Природно, щоб підвищити шанси, що іноземці прочитають буклет, на ньому повинно було бути відоме прізвище.

Текст замовили талановитому публіцисту Джорджу Орвеллу, автору "Скотного двору" і майбутньому авторові "1984".

До речі, саме Орвелл введе в політичний мову термін холодна війна, що отримав надалі широке вживання.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У своєму есе Джордж Орвелл докладно розглядає британську кухню і починає з того, що міркує про дієту:

"Це проста, досить важка, трохи варварська дієта, головна перевага якої полягає у відмінній якості місцевих продуктів, з основним акцентом на цукор і тваринні жири", - писав Оруелл.

Окрім історії та основних принципів, есе "Британська кулінарія" він навів рецепти п'яти типових страв: грінки по-валлійські (з сиром), пиріг з патокою, апельсиновий мармелад, сливовий торт, різдвяний та йоркширський пудинг.

Класичний англійський апельсиновий мармелад

Британська рада заплатила Джорджеві Орвеллу 30 гіней за текст у 33 тисячі символів, але друкувати буклет не став.

Пізніше Рада змінила своє рішення. Орвеллу повідомили, що було б "нерозумно публікувати есе", так як країна все ще пам'ятала голод Другої світової війни, а англійці досі отримують базові продукти за картками і навряд чи будуть раді нагадуванню про те, наскільки краще вони харчувалися до війни.

Відповідь Джорджу Орвеллу від Британської ради

Тепер, через 70 років, есе Оруелла побачило світ: воно опубліковано на офіційному сайті Британської Ради з вибаченнями.

Судячи з позначок на рукописі, 73 роки тому замовники не були згодні з рецептом апельсинового мармеладу, який запропонував письменник: "Поганий рецепт! Занадто багато цукру і води". Але і зараз представник Британської ради заявив, що це зауваження не знімається.

Пропонуємо вам самостійно перевірити рецепт Орвелла:

Інгредієнти:

  • 2 севільских апельсина;
  • 2 солодких апельсина;
  • 2 лимона;
  • 8 фунтів цукру з пектином;
  • 8 пінт води;

"Вимийте і обсушіть фрукти. Розріжте їх навпіл і вичавіть сік. Видаліть білу м'якоть під цедрою, потім дрібно поріжте плоди. Загорніть кісточки в марлю. Злийте воду проціджений сік, покладіть туди шкірку і кісточки, витримуйте 48 годин. Перелийте у велику каструлю і тушкуйте півгодини, поки шкірка не стане м'якою. Залиште на ніч. Додайте цукор і дайте йому розчинитися, перш ніж проварити до кипіння. Варіть швидко. Покладіть невелику кількість суміші на холодну тарілку. Якщо вона почне перетворюватися в желе — все готово. Розлийте в попередньо нагріті банки і накрийте паперовими кришками".

Нагадаємо, рецепт дуже смачної каші Петра I.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цей рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі зробить з вас генія.

Також "Знай.uа" писав, історію незвичайних чайних напоїв, які користуються популярністю не одне століття.