Вчені історики, які вивчали матеріали в архівах Університету Йорка, натрапили на історію про черницю, яка у XIV столітті інсценувала смерть за допомогою ляльки, яка нагадує її тіло.

Жінка так вчинила, бо мріяла втекти з монастиря, і, як заявив архієпископ того часу, "піти шляхом тілесної похоті". Про це повідомляє видання The Guardian.

Замітка про черницю була знайдена на полях одного з 16 томів реєстру, написаного латиною, який розповідав про справи архієпископів Йоркських з 1304 за 1405 роки.

Як написав архієпископ Вільям Мелтон в 1318 році:

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Попередити Джоан з Лідса, яка нещодавно була черницею монастиря святого Клімента в Йорку, щоб вона повернулася в свій будинок".

Мелтон писав окружному вікарію міста Беверлі про "скандальні чутки", які він чув, про прибуття бенедиктинця черниці Джоан, в яких стверджується, що

"та нахабно відкинула пристойності релігії і скромність, притаманну її статі" і "зі злим умислом симулювала хворобу, інсценувала власну смерть, не піклуючись про здоров'я своєї душі і за допомогою численних спільників, лиходіїв, зі злим умислом, створила ляльку, що імітує її тіло, щоб ввести в оману віддану віруючу, і їй не соромно було поховати ляльку в священному місці серед віруючих".

Пізніше лялька була похована замість Джоан, а сама черниця все ж благополучно залишила монастир.

Архиєпископ також розповів про те, що після того, як тапокинула монастир "пішла по шляху тілесної похоті далеко від бідності і послуху".

"Вона порушила свої клятви і відкинула чернече вбрання. Тепер вона наражає на небезпеку свою душу і накликає ганьбу на весь орден", - додав Мелтон.

На жаль історикам достеменно не відомо, чи повернулася Джоан в монастир чи ні.

До речі, керівник проекту Сара Ріс Джонс назвала цю історію схожою на скетч коміків "Монті Пайтон".

"Досить багато випадків, коли ченці і черниці покидали свої релігійні будинки. Ми не завжди знаємо всі деталі і те, чим все закінчилося", - додала вона.

За словами Ріс Джонс, подібне траплялося тоді, коли чоловіки і жінки не хотіли дотримуватися целібату і хотіли укласти шлюб.

"Багато з них були відправлені в монастирі в підлітковому віці і не всі приймали релігійне життя", - підкреслила вона.

Відзначимо, "Монті Пайтон" це комік-група з Великобританії, яка складалася з шести чоловік. Завдяки своєму новаторському, абсурдному гумору учасники "Монті Пайтон" знаходяться в числі найвпливовіших коміків усіх часів.

Нагадаємо, італійські фахівці розшифрували лист черниці 300-річної давнини. Жінка, яка писала його, була одержима дияволом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в голландському місті Аудерватере знаходиться унікальна споруда - “Відьмині ваги”. Саме за допомогою цього пристосування у 17 столітті визначали справжню відьму. На жаль справедливим такий суд навряд чи назвеш.

Також "Знай.uа" писав, про 10 найбільш популярних еротичних книжок 19 століття.