На маловивченій території Західної Сахари (Африка) археолог Джоан Кларк з Університету Східної Англії разом з незалежним дослідником Ніком Бруксом натрапили на сотні кам'яних споруд невідомою цивілізації, вік яких може обчислюватися тисячоліттями. Про відкриття повідомляє Live Science.

Польові роботи вони почали ще в 2002 році. Крім того, вчені використовували супутникові знімки. В результаті їм вдалося виявити сотні кам'яних споруд, зведених невідомою цивілізацією.

Вчені підвели підсумки своєї багаторічної роботи, яка не раз переривалася через збройні конфлікти сусідніх держав.

Близько 75 відсотків території Західної Сахари, включаючи велику частину берегової лінії, контролюється Марокко, а 25 відсотків контролюється Сахарською Арабською Демократичною Республікою. До 1991 року обидва уряди перебували в стані війни.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Через свою історію конфліктів детальні археологічні та палеоекологічні дослідження в Західній Сахарі були надзвичайно обмежені", - написали Джоан Кларк, старший викладач Університету Східної Англії, і Нік Брукс, незалежний дослідник.

Деякі із споруд мають форму кола, інші - півмісяця. Ряд конструкцій нагадує знамениті дольмени, які зустрічаються в багатьох країнах.

Структури, здається, бувають всіх розмірів і форм, і археологи не впевнені, для чого багато з них використовувалися або коли вони були створені.

Найбільш великі споруди складаються з викладених кам'яних ліній і каменів, просто звалених в купу. Однак разом вони утворюють якісь комплекси, можливо, ритуальні.

Так, приміром, один з них складається з "суміші" кам'яних кіл і прямих ліній, платформ і дольменів. Довжина цього комплексу становить близько 630 метрів.

Два штучних нагромадження каміння приховували під собою людські останки. Аналіз показав, що вік цих поховань складає близько 1500 років.

Проте встановити етнічну приналежність похованих поки не вдалося.

Дослідження також показують, що Західна Сахара була колись більш вологим місцем, яке могло підтримувати більше тварин, ніж сьогодні.

Археологи документували наскальні зображення, що показують зображення великої рогатої худоби, жирафа, орікса і барбарийських овець, у той час як дослідники навколишнього середовища знайшли докази озер і інших джерел води, які висохли тисячі років тому.

Нагадаємо, унікальні твори мистецтва, міста, руїни, інтригуючі рідкісні гробниці і дивні скелети, знайдені археологами – все це дозволило дізнатися про стародавню грецьку цивілізацію цікаві подробиці.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці артефакти доводять, що професія археолога і справді сповнена загадок і дивовижних, часом зовсім вже незрозумілих знахідок.

Також "Знай.uа" писав, археологи натрапили на залишки давно втраченої доісторичної культури.