Сьогодні авіапошта найбільш сучасний і використовуваний вид поштового зв'язку. І мало хто знає, що доставка листів по повітрю мала місце задовго до появи авіапошти як регулярної служби, доступної для широкого загалу.

Так, поява в 1903 році аеропланів відразу ж викликало інтерес щодо їх залучення до перевезення пошти. Перший такий офіційний рейс відбувся 18 лютого 1911 року. Цікаво, що перша доставка авіапошти відбулася не в Європі чи Америці, а в Індії.

В індійському місті Аллахабад проходила виставка мистецтв і ремесел. Коли під час цього заходу льотчик Пегу вирішив зробити кілька показових польотів, місцева пошта вирішила, що негоже літати порожняком. В результаті в кожен рейс Пегу брав на території виставки кореспонденцію і доставляв її в найближчий поштамт в місті Наїна. Того дня аероплан перевіз 6,5 тисячі листів і 250 спеціальних листівок на відстань 13 км.

Листи були погашені спеціальним штемпелем з написом: "First aerial post. U. P. Exhibition. Allahabad. 1911" ( Перша повітряна пошта. Об'єднана національна виставка. Аллахабад. 1911).

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Спеціальний штемпель Аллахабадської авіапошти ставили червоною фарбою, невелика частина кореспонденції службового характеру отримала відбитки чорного кольору. Штемпель був виготовлений на замовлення уряду Індії поштовим відомством у місті Алігаре і є унікальним: кліше було знищено відразу ж після закінчення польоту.

На штемпелі зображено силует біплану, який летить над горами Азії. Проект штемпеля був намальований ініціатором польоту Уолтером Уіндхемом, власником автомобільної фірми, який заснував в 1908 році авіаційний клуб.

Сума, виручена від перевезення авіапошти, була передана готелю "Оксфорд і Кембридж" на утримання студентів.

Наступного року показові поштові авіарейси були здійснені в Німеччині, там же була відкрита і приватна поштова лінія "Борн-Брюк". Ну, а перший міжнародний авіарейс з поштою відбувся в 1919 році по лінії "Ванкувер-Сіеттл".

Нагадаємо, 100 років тому відкрилася перша пасажирська авіалінія Європи.

Як повідомляв портал Знай.ua, першим пасажирським літаком у світі став "Ілля Муромець" сконструйований українцем Ігорем Сікорським

Також Знай.ua писав, як змінилися українські літаки за роки Незалежності