Простому хлопцеві з полтавського села Антону Омельченку вдалось потрапити в компанію британських аристократів та побувати в Новій Зеландії й Антарктиді. Українець разом з видатним Робертом Скоттом підкорив Південний полюс.

Йшов 1911 рік. Для полтавського конюха мандрівка на Далекий Схід стала доленосною. Разом із директором кінного заводу вони переїхали і Владивосток. І саме тут українець познайомився з родичем Роберта Скотта. Едґард Еванс приїхав відібрати 20 маньчжурських поні – вони були витривалими і не боялися морозів. Звісно, потрібно було знайти й конюха для експедиції.

Тоді Роберт Скотт саме готував експедицію для підкорення Південного полюсу. Тож Едґард Еванс порекомендував українця Антона Омельченка до складу експедиції. Незабаром він та його поні прямували до Нової Зеландії, а по той бік континенту до них поспішав корабель "Терра Нова" з рештою членів команди.

Команда складалася з 33-х членів, де за кожним були чітко закріплені обов'язки. Під час подорожі українець потоваришував з кавалерійським офіцером, ветераном англо-бурської війни – Лоуренсом Оутсом. Коли відзначали день зимового сонцестояння, вони разом з усією командою випили пуншу, а потім удвох танцювали до знемоги.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

"Оутс познайомився з конюхом Антоном Омельченком, який ледве говорив англійською та потерпав від нападів меланхолії. Українець був забобонним нервовим персонажем, тяжко працював у стайнях, але напрочуд комфортно почувався на мисі Еванса. Хоч ці двоє були з різних світів, вони розвинули повагу один до одного", – написано в одній з біографій Оутса.

Антон Омельченко стриже старшого офіцера британського флоту в таборі під час експедиції

Роберт Скотт у щоденнику називає 28-річного українця "чудовою маленькою людиною". Згадує, що той не любив полярних ночей і панічно боявся фосфоресценції морської води – він вірив, що там плавають демони, і навіть приносив їм жертви, кидаючи у хвилі цигарки.

Уже з перших днів базування на Антарктиді стало зрозуміло, що британці переоцінили вправність коней. Сніг був настільки сипучий, що тварини у ньому грузнули. Омельченко мав прямувати до кінця льодовика Росса – а це 245 миль. Насправді їм вдалося здолати лише половину шляху. Тому українцеві наказали повернутись.

А там, де не могли пройти коні, люди впрягали себе у сани та продовжували шлях.

П'ятірка таки дійшла до Південного полюсу, але побачила там прапор Норвегії. Амундсен випередив Скота на 5 тижнів. Вони зробили фото на фоні норвезького прапора і рушили назад виснажені фізично та морально спустошені. Жоден із них так і не добрався до корабля. Попри те, частина врятованих членів екіпажу стане героями. Згодом, королева Великобританія вручить їм медалі та призначить пенсію.

Про життя Антона Омельченка після Антарктиди відомо небагато: він повернувся у рідне село до батьків та став листоношею. Пізніше у 2000 році українські полярники розшукають його внука Віктора і запросять на станцію Вернадського.

Нагадаємо, незвідані території Антарктиди щодня відстежують дослідники з Америки. Нещодавно завдяки онлайн-системі Google Earth вчені змогли відшукати нові піраміди в Антарктиді.

Як повідомляв портал Знай.ua, у льодах Антарктиди знайшли космічні кораблі інопланетян

Також Знай.ua писав, вчені ламають голову над загадковим зникненням експедиції у льодах Антарктиди.