19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила Тризуб як Малий герб України, назвавши його "головним елементом великого Державного герба України".

Історія створення

Український тризуб вже давно значить більше для українців, аніж тільки герб. Він став символом віри, сили та незалежності. З ним йшли у бій князі Київської Русі, затверджував документи Генеральний Секретаріат, він був знаком боротьби за свободу ХХ столітті та врешті став Малим Державним гербом незалежної України.

Найдавніше зображення тризуба науковці датують Х століттям. У Русі це був символ Рюриковичів. Тогочасні князі зображували свій герб на монетах, зброї, одязі, печатках, прикрасах, стягах тощо. Кожне покоління змінювало свій герб, додаючи чи віднімаючи певні елементи. Найбільша кількість знайдених речей з тризубом належали Володимиру Святославовичу, тому він вважається його знаком.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Через декілька століть відомі герби почали замінювати територіальними знаками. Київ уже асоціювався з архистратигом Михаїлом, Львів – з левом, а Луцьк – зі святим Миколаєм і т.д. Символом Війська Запорізького було обране вже зображення козака з мушкетом ( або "лицар із самопалом").

В українському діловодстві тризуб уперше можна побачити на печатці Генерального Секретаріату. Її створенням зайнявся Павло Христюк з допомогою Миколи Біляшівського. У листопаді 1917 року було проголошено створення УНР, тому з'явилась необхідність створення герба.

Комісію, яка мала розробити символ, очолив Михайло Грушевський. Він хотів зобразити золотий плуг на синьому тлі, а навколо мали розташовуватись історичні герби українських земель. Але Комісія обрала ідею з тризубом. 6 січня 1918 року УНР випустила перші гроші з гербом у 8-кутнику та хрестом.

У 1918 Центральна Рада була витіснена більшовиками, тому засідання Малої Ради відбулось у Коростені. Саме там 25 лютого 1918 року тризуб був офіційно затверджений гербом УНР. На документі не було малюнків, лише текстовий опис.

Із протоколу засідання Малої Ради:

"У справі державного герба України Мала Рада ухвалила: "Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської Держави часів Володимира Святого".

Михайло Грушевський довірив створення герба Василеві Кричевському. В основу був взятий тризуб як символ Київської Русі.

"Се оздоба питоменна, не запозичена, зв'язана з нашою тисячолітньою державною політичною і культурною історією", – заначив Михайло Грушевський.

Навколо символу був зображений оливковий вінок на знак миролюбності. У міжвоєнний період тризуб використовували як символ боротьби за свободу. Його можна було побачити на стягах і одязі УПА: стягах, мазепинках, петлюрівках, ременях, нашивках.

У СРСР тризуб заборонили, адже він був символом "націоналізму". КГБ часто розглядала справи незаконного використання активістами герба і синьо-жовтого стяга.

Після оголошення незалежності України тризуб як Малий Державний герб затвердили 19 лютого 1992-го Постановою Верховної Ради України із зображенням. Питання про Великий Герб досі актуальне.

Значення тризуба

Наразі неможливо точно сказати, що означає український тризуб. Існують десятки версій його значень, найпопулярніші з них:

Символ сучасності

Для українців Малилий герб став символом боротьби та підтримки бійців у зоні АТО. Через це його часто формують під час різних флешмобів та відтворюють з різних матеріалів.