Країна з багатющою історією і культурою – це, без сумнівів, Китай. Складно уявити сучасне життя без паперу, пороху або компаса, а ці звичні для нас речі були відкриті китайцями тисячі років тому.

Китай є батьківщиною одних з найбільш значущих винаходів людської цивілізації. Про які ми і розповімо.

Шовківництво

Одним з найдавніших ремесел людства вважається виготовлення шовку. Згідно конфуціанським писанням, китайці освоїли шовківництво ще 6000 років тому.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Китайські майстри оволоділи цією технікою досконало і зберігали її в таємниці багато століть.

Так, що для європейських торговців шовк став другим золотом, і вони готові були платити величезні гроші, щоб роздобути цей дорогоцінний матеріал. Шовк став одним з найважливіших експортних товарів Китаю, що призвело до формування знаменитого Великого шовкового шляху у 2 столітті до н. е.

Папір

Згідно з древнім писанням, папір існував у Китаї ще в 105 році н. е. Однак він не був широко поширений, до тих пір поки євнух Цай Лунь істотно не допрацював технологію його виробництва.

Лунь також популяризував папір у Китаї, а потім і у всьому світі. Пізніше метод виготовлення паперу прибув до Європи знаменитим Шовковим шляхом.

Порох

Вибухову суміш виявили зовсім випадково в 1000 р. н. е. Китайські алхіміки намагалися розробити еліксир вічного життя, але в результаті отримали речовину, яка в подальшому згубила мільйони людських життів.

Як і багато інших китайських винаходів, порох, зрештою, був завезений в Європу і отримав широке поширення під час монгольського вторгнення (1236 — 1242 рік).

Рахунки

Абакус — так називалася давня рахункова дошка для арифметичних обчислень. Вважається, що абакус був розроблений китайцями приблизно в 500 році до н. е.

Інші джерела стверджують, що перші прототипи рахунок, можливо, були створені шумерами набагато раніше - в 2700 році до н. е., проте ця інформація так і залишається непідтвердженою.

Магнітний компас

Найперші з коли-небудь виявлених компасів датуються династією Хань у Китаї, близько 200 р. до н. е. Китайські мореплавці довгий час зберігали технологію магнітного компаса в таємниці. Перші компаси почали з'являтися в Європі і на Близькому Сході лише в 14 столітті.

Книгодрукування

Найбільш раннім прикладом друкарства вважається рукопис, знайдений в гробниці Тан близько Сіань в Китаї. На клаптику конопляного паперу, датованому 650 — 670 роком н. е. були нанесені давньокитайські ієрогліфи.

Механізована технологія книгодрукування з'явилася в Китаї приблизно в 1088 році. Пройде ще 4 століття, перш ніж технологія потрапить до Європи.

Нагадаємо, загадку стародавньої китайської культури Саньсиндуй.

Як повідомляв портал "Знай.uа", самураями ставали в основному чоловіки із заможних селянських сімей, а також представники середньої і нижчої аристократії.

Також "Знай.uа" писав, дізнайтеся про неймовірні дивацтва Піднебесної.