Важко уявити кінотеатр без всюдисущого запаху кукурудзи і вершкового масла. Попкорн є дуже популярним смаколиком, оскільки немає, напевно, такої людини, яка б його не куштувала.

А історія хрусткої кукурудзи почалася дуже давно. Найстаріші качани попкорну були знайдені в печері Бет Кейв поблизу Нью Мехіко. Їм 5600 років.

Досі гарячі пустельні вітри, буває, видувають зі старих поховань метелики розкритого попкорну, і вони виглядають свіжими і білими, хоча їм вже виповнилося кілька століть.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Прийнято вважати, що 22 лютого 1630 року вождь індіанського племені, якого звали Куодекуайн (Quadequine), який приїхав на запрошення англійських колоністів до них у селище, вперше показав їм як робиться попкорн — традиційне індіанські ласощі і засіб для ворожіння. Європейці прийшли в захват.

Попкорн виготовлявся тисячоліттями стародавніми індіанцями Америки, які виявили різновид маїсу, здатного до здуття при нагріванні, що пояснюється особливою будовою зерна, в якому є крапелька крохмалю, що містить воду.

При нагріванні вода скипає, пар підриває оболонку зсередини і зерно розкривається, збільшуючись в обсязі.

Самі індіанці приписували дивовижні здібності зерен діяльності розгніваних духів, які, нібито, ховалися в лушпинні, а потім шумно вискакували назовні, варто було тільки піддати їх житло вогню.

Однак, комерційна історія попкорну почалася в 1880 році, коли згадка про нього вперше з'явилося в сільськогосподарській документації США.

У 1885 році Чарлі Криторз винайшов першу попкорн "машину", яка теж стала називатися "поппер". До цього, поппери були просто котлами або посудинами, господарі яких повинні були розташовуватися навпроти входу в магазин і привертати увагу перехожих.

Домашні поппери вперше з'явилися в 1925 році.

Перший чоловік, який поєднав попкорн і кіно, став американський житель Семюел Рубін. Сталося це у Лонг-Айленд - Сіті в одному з промислових передмість Нью-Йорка - під час Великої Депресії. З 1934 по 1940 роки через великі продажі в кінотеатрах споживання попкорну в Америці зросло приблизно в 20 разів.

А в 1945 році Персі Спенсер виявив, що, якщо сирий попкорн піддати дії микрохвильовій енергії, то він "вибухає". Так що своєю появою мікрохвильова піч теж зобов'язана попкорну!

На сьогоднішній день кінотеатри отримують величезний прибуток від продажу попкорна, і прибуток цей навіть більше, ніж від продажу квитків, тому як 90 відсотків виручки є чистим прибутком. Крім цього, попкорн провокує спрагу, змушуючи тим самим купувати ще більш дорогі напої. Хрустіть на здоров'я і читайте історію!

Нагадаємо, історія кінематографа почалася 124 роки тому - 13 лютого 1895 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 27 липня 1900 року американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Хейвен продав перший гамбургер. Як все починалося?

Також "Знай.uа" писав, як винахідник Рейно змінив світ і подарував дітям живу казку.