У 2019 році з нагоди 500-річчя з дня смерті всесвітньо відомого живописця, скульптора, архітектора, вченого і винахідника Леонардо да Вінчі на його батьківщині, в Італії, заплановані десятки виставок і культурних подій.

Твори Леонардо да Вінчі - одні з найвідоміших в історії мистецтв.

У багатьох містах Італії місцеві жителі і туристи зможуть детальніше познайомитися з життям і творчістю генія епохи Відродження.

Французи також вважають своїм геніального майстра. Адже він багато років жив у цій країні і саме на французькій землі закінчив свій шлях. І тим не менше, головний музей Леонардо да Вінчі знаходиться в Італії.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Насичена програма запланована в Мілані. У Королівському палаці пройдуть 3 виставки. Перша носить назву "Чудовий світ природи" і пройде з 5 березня по 7 липня. Вона буде присвячена відносинам Леонардо і природі Ломбардії XVI століття.

У період з травня по серпень тут же представлять інсталяції Studio Azzurro, присвячені сучаснику-енциклопедисту Леонардо.

З 7 жовтня по 17 листопада відвідувачів чекає виставка "Обід Леонардо для Франческо I: шедевр з шовку і срібла". Головним експонатом стане гобелен з музею Ватикану, на якому зображена одна з найбільш ранніх копій "Таємної вечері".

В останні роки життя універсальний геній більше цікавився науками, ніж живописом: він робив архітектурні, біологічні, технічні та анатомічні екскізи, проте фантазія да Вінчі не відповідала його можливостям. Зображений на ескізі літальний апарат (helix pteron - вертоліт) є прообразом вертольота. Для втілення цієї ідеї майстру не вистачало матеріалів.

Побачити малюнки та проекти військових машин і інженерних конструкцій Да Вінчі можна буде у Амброзианській бібліотеці Мілана. Крім того, тематичні заходи заплановані в міланських Музеї науки і техніки імені Леонардо Да Вінчі і Музеї Новеченто.

У Флоренції поціновувачів мистецтва чекають в Галереї Уффіці, Палаццо Строцці і Палаццо Веккьо. На даних майданчиках представлять колекції малюнків і листи, пов'язані з роботами Да Вінчі.

Наприклад, у Турині з 15 квітня по 14 липня в Королівському музеї покажуть 13 творів Да Вінчі, а також зошит з його записами "Кодекс про політ птахів". Виставка називається "Леонардо да Вінчі. Намалюй майбутнє". Серед представлених робіт знаменитий автопортрет, етюди до битви під Ангиари і "Мадонна в скелях". Поряд з роботами Леонардо, музей виставить роботи Рафаеля, Мікеланджело і Браманте.

З творчістю італійського художника також пропонують познайомитися в Академії образотворчих мистецтв у Венеції, де з 19 квітня до 14 липня розгорнеться експозиція "Леонардо да Вінчі. Людина-модель світу".

Нагадаємо, у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яке багато що пояснює.

Як повідомляв портал "Знай.uа", одна з головних заслуг Майстра в області анатомії – це створення унікальних анатомічних малюнків, які й донині служать наочними посібниками в підручниках.

Також "Знай.uа" писав, рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі, який зробить з вас генія.