25 лютого 1573 року у Львові у монастирі св. Онуфрія Іван Федоров заснував друкарню. Наступного року ній надруковано друге видання “Апостола” — найстарішу книгу на території України. У львівській друкарні також видав “Буквар” накладом близько 2 тис. примірників.

“Апостол” — тексти діянь і послань апостольських. У розлогій післямові Федоров описує всі свої труднощі та невдачі у видавничій справі. Чому не закинув її, хоч як йому було важко, пояснює так: “Маю бо замість рала до мистецької справи свої руки обдаровані, замість жита духовні зерна по всесвіту сіяти, і всім по чину роздавати духовний цей харч”.

Найбільший його страх був — як постане на Божому Суді, то муситиме відповідати за те, що не використав свого дару. Книгу оздобили гравюрами-заставками із рослинними орнаментами і кінцівками — на завершення глав.

Одночасно з “Апостолом” того ж 1574-го видає менше й дешевше “ходове” видання — “Буквар”. Це був перший буквар у східних слов’ян. Ця невелика книжка налічує 45 аркушів (90 сторінок), оздоблена заставками, кінцівками й гербами – Львова та її автора, Івана Федорова.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Обидві книги надруковано на якісному білому папері місцевого виробництва. Із видрукованих Федоровичем 2 тис. примірників до нашого часу збереглися два неповних екземпляри — у Королівській бібліотеці Копенгагена та у Гарвардському університеті, що у США.

Народився друкар Іван Федоров між цими роками – 1510-1530. Де саме, точно невідомо. Найпоширеніша версія — у Москві.1553 року будучи дияконом однієї з московських церков, опановував друкарську справу. Взявся облаштовувати друкарню. За 10 років почав друкувати першу в Росії точно датовану книжку — “Апостол”. Видав 1 березня 1564-го. Наступного року видав “Часовник”.

Переписувачі книжок із заздрості підпалили друкарню Федорова. Переслідували його також бояри та вищі чини церкви,
що змусило його залишити Москву.

Облаштувавшись у Заблудові Іван Федоров разом зі своїм помічником Мстиславцем спорудив друкарню на кошти Ходкевича, де було видано "Євангеліє учительнеє" в 1569 році. Вона була справжнім шедевром друкарського мистецтва – майстерне оздоблення та оформлення просто зачаровувало. Там же було видано "Псалтир". З часом Ходкевич закрив друкарню, давши пораду Федорову – зайнятися хліборобством.

Шукаючи кращої долі, Федоров відвідує Львів. Потоваришувавши з Львівським братством, він організовує власну друкарню за його сприянням.

В 1575 році він передає друкарню у Львові під керування своєму сину та стає на службу до Костянтина Острозького. В Острозі він також засновує друкарню за сприянням князя. Саме тут було видано найвидатнішу книгу богословського характеру – Острозьку Біблію у 1581 році.

20 грудня 1583 Іван Федорович помер у Львові. Його син Іван Переплетник отримав у спадок батькові борги. Похований у львівському монастирі Святого Онуфрія. Наприкінці ХІХ ст. надгробна плита зникла.

Пам'ятник Івану Федорову у Львові:


Нагадаємо, в одній з 70 бібліотек Гарвардського університету - бібліотеці Хоутона, зберігається перше видання Івана Федорова "Буквар".

Як повідомляв портал Знай.ua, 5 лютого 1585 року у Львові було засновано Успенське Ставропігійне братство, яке виступало форпостом українства на теренах Галичини.

Також Знай.ua писав, ЗЗахер-Мазох був не лише батьком мазохізму, він зробив вагомий вклад в літературу.