Археологи повідомили про незвичайну знахідку в місті Цур Натан (Ізраїль). Було виявлено житло багатого самарянина. На думку вчених, вік будівлі - не менше 1600 років, воно належить до візантійської епохи.

Про це повідомили на сайті Управління стародавностей Ізраїлю.

Це був великий маєток, де вирощували виноград і виробляли вино, олію. Там навіть був свій млин на якій за допомогою ослів перемелювали борошно для великого числа жителів.

Найбільше зацікавила археологів табличка з написом грецькою мовою, знайдена в межах величезної вінодавільні.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Древній напис датується V століттям нашої ери. Слова вдалося розшифрувати, незважаючи на вік мозаїки.

"Хай допоможе Бог прекрасного майна майстра Адіоса, амінь", - говорить викладена темними камінчиками напис.

"Напис був виявлений під вражаючою винодавильню, яка, мабуть, була частиною сільськогосподарського маєтку багатої людини на ім'я Адіос. В ході розкопок археологи виявили каменоломні, які використовувалися для вирощування виноградних лоз, теж є частиною маєтку майстра Адіоса і свідчать про високий соціальний стан власників маєтку", — повідала професор Хагит Торгі, яка керувала розкопками.

Маєток був виявлений у понеділок, 25 лютого. Багате володіння говорить про те, що стародавня нація досягла піку свого розвитку і впливу в Ізраїлі. З часом в результаті воєн і повстань громада зменшилася.

Тим не менш, досі чимала частина самаритян проживає поблизу Тель-Авіва, зберігши свої звичаї, які багато в чому нагадують єврейські традиції. Археологи продовжують його дослідження.

Нагадаємо, 41-річна мешканка британського графства Кент на ім'я Рейчел Картер випадково знайшла в полі за допомогою металошукача золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти, і яку сама вона спочатку прийняла за шоколадну медаль.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група археологів, яка проводила розкопки в Мексиці, на території округу Тлаплан, натрапила на 2400-літнє поховання укладених спіраллю з 10 скелетів.

Також "Знай.uа" писав, британські археологи на місці видобування каменю для будівництва Адрианового валу виявили малюнки римських солдатів віком 1800 років. На величезному камені стародавні римляни вирубали карикатуру на свого командувача, різні написи, а також "пеніс удачі".