Група професійних дайверів вирішила зробити занурення до підводного човна "Гагара", що лежить на дні з 1919 року. Навіть для досвідчених аквалангістів проникнути на затоплену бойову субмарину виявилося завдання не з легких.

Але всеж, проникнути на підводний човен старого зразка для дайверів набагато простіше, оскільки вони не були поділені на безліч відсіків.

"Гагара" як раз таки відноситься до субмарин типу "Барс", корпуси яких ще не поділялися на відсіки.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Без перегородок і люків фахівцям легше пробиратися давно затопленою субмариною. Тим не менш, подорож в підводний світ виглядає захоплюючою пригодою, доступною тільки справжнім професіоналам.

У свій час "Гагара" входила в Чорноморський флот. У Першу світову вона встигла повоювати, потім була здана німцям у 1918 році і пішла на дно в 1919-м.

Підводний човен "Гагара" на стапелі перед спуском на воду, 24.09.1916 р.

24 вересня 1916 р. на верфі міста Миколаєва, з елінгу відділення Балтійського заводу "Наваль", був випущений підводний човен класу "Гагара". Володіючи на той час справді гігантськими розмірами в 68 метрів довжиною і шириною 4,5.

За недовгу службу у складі Чорноморського флоту, човен встиг скоїти два бойових походи, в ході яких потопили кілька малотоннажних турецьких суден і серйозно пошкодити один пароплав.

У 1918 р. захвачений в Севастополі німецькими військами, які в свою чергу, після поразки у війні передали її англо-французьким інтервентам.

26 квітня 1919 р. за наказом англійського командування затоплений в районі Севастополя.

Нагадаємо, у Чорному морі був виявлений німецький підводний човен U-23, який брав участь у Другій світовій війні. Журналісти телеканалу розповіли, що човен потонув ще в 1944 році. Його виявили неподалік від турецького міста Агва на глибині 40 метрів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", науковці національного заповідника "Хортиця" знайшли на дніпровському дні під Херсоном два середньовічних дерев'яних корабля. У XVII столітті там відбувалася жвава торгова навігація. Як відзначають вчені, кораблів потонули понад 300 років.

Також "Знай.uа" писав, біля узбережжя Нової Зеландії дайвери, 48-річний Ендрю Баттл і 56-річний Стів Хетеуей, виявили в 48 кілометрах від материка дивовижний морський організм, що нагадував гігантський поліетиленовий пакет з супермаркету.