При розкопках в неолітичному поселенні неподалік від міста Узуново (Болгарія) дослідники натрапили на скульптуру, яка зображає божество перших землеробів Європи.

Статуетка була створена на рубежі 8-7 тисячоліть до Різдва Христового, в період, коли місцеві жителі тільки переходили від полювання і збирання до осілого землеробства.

Ця найдавніша знахідка нагадує про те, що починаючи з витоків людської цивілізації люди поклонялися жіночому началу. І лише за зміною матріархату на патріархат на землі відбулася революція на небі – культ Бога-отця, прийнятий у християнстві, ісламі та іудаїзмі, остаточно витіснив стародавні вірування.

Однак і сьогодні відголоски віри у Велику богиню складають значну частину релігійних переконань людства, зокрема у Богородицю (Діву Марію), в яку вірять християни.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Як розповіли археологи, була знайдена верхня частина кам'яної фігурки – матері-богині.

Статуетка виконана в техніці, характерною для культури Лепенського Віра. Також вчені розкопали ритуальні глиняні диски, наконечники стріл, які добре збереглися кам'яні і кістяні інструменти, осколки судин і навіть гарпун для лову риби.

"Ці знахідки свідчать про існування таємничої цивілізації, яка використовувала для обробки матеріалів давно забуті методи", – повідомив журналістам Георгій Ганецовскі, науковий співробітник історичного музею у Враці.

За словами вченого, знахідка відноситься до найбільш ранніх років виникнення сучасної європейської цивілізації.

Зазначимо, Богиня-матір — основне божество у всіх початкових міфологіях світу. Поклоніння образу жінки-матері як верховному божеству почалося ще в епоху палеоліту, тобто на самій зорі людської цивілізації.

У період нового кам'яного століття – неоліту, коли, як вважається, відбулося відкриття жінками посівного землеробства починає формуватися культ богині землі – годувальниці, подательки життя.

Археологія надає неспростовні докази урочистості культу Матері в кам'яному столітті на величезних просторах Іспанії, в Сибіру, в доарійській Індії, в доизраїльській Палестині, Фінікії, у Шумерів.

Нагадаємо, археологи натрапили на залишки давно втраченої доісторичної культури.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи натрапили на найдавнішу згадку про Бога.

Також "Знай.uа" писав, Ганеш є одним з найбільш шанованих богів індуїстського пантеону. Будь-які починання супроводжуються молитвою Ганешу. Ми зібрали цікаві факти.