Більшість з нас звикли складати список на день. В основному ми записуємо рутинні справи: які продукти купити, запис до лікаря, дати екзаменів, прибирання, фінансові питання та важливі завдання по роботі.

Лише зрідка туди потрапляють зустрічі з друзями і родичами, збір валіз до подорожі і заняття хобі. Списки сучасної людини вкрай звичайні і передбачувані.

Такого не скажеш про людину часів Ренесансу, тим більше про найяскравішого його представника – Леонардо да Вінчі.

Його списки справ були неймовірно цікавими. Для нас, людей, які читають їх через 500 років, вони здадуться сюрреалістичними. Ніби це плани волелюбного, надмірно допитливого і злегка екстравагантного чоловіка.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Да Вінчі практично не розлучався зі своїм блокнотом. У ньому він записував важливі (для нього) речі і малював все, що приходило йому на думку. Блокнот – це відмінна річ, коли в твоїй голові знаходяться тисячі дивовижних ідей.

"Це корисно, – писав одного разу Леонардо, – постійно спостерігати, помічати і обмірковувати".

В одному такому блокноті, приблизно 1490 року, був виявлений список справ. Та ще й який!

Роберт Крульвич з NPR безпосередньо перевів список справ Леонардо. Далеко не все з нього нам зрозуміло – адже великий геній складав цей список для себе, а не для допитливих прибульців з майбутнього.

До речі, досліджуючи записи Леонардо да Вінчі необхідно пам'ятати важливий факт: творець робив записи в дзеркальному відображенні.

От – вигадливі і дивовижні справи легендарного італійця:

  1. [Розрахувати] вимір Мілана і передмість.
  2. [Знайти] книгу, в якій йдеться про Мілан і його церкву, яка повинна бути у книгопродавців на шляху до Кордузіо.
  3. [Дослідити] розміри Корті Веккьо (двір у палаці герцога).
  4. [Дослідити] розміри кастельо (самого герцогського палацу).
  5. Зв'язатися з майстром арифметики, щоб той показав, як обчислювати площу трикутника.
  6. Зв'язатися з Мессеа Фаціо (професор медицини і права в р. Павії), щоб прояснити питання, що стосуються пропорцій.
  7. Зв'язатися з ченцем Брера (в Монастирі Св. Бенедикта), щоб подивитися De ponderibus (середньовічний текст трактату "Про лиха").
  8. Зв'язатися з бомбардиром Джианніно, щоб з'ясувати, яким чином була побудована башта Феррари, стіни якої не мають бійниць.
  9. [Запитати] Бенедикта Портінарі (флорентійський торговець), як він катається на льоду у Фландрії.
  10. *НАМАЛЮВАТИ МІЛАН*
  11. Запитати у маестро Антоніо, як встановлювати мортири на бастіони: вдень або вночі.
  12. Оглянути арбалет маестро Джианетто.
  13. Знайти фахівця з гідравліки і попросити його розповісти, як полагодити шлюз, жолоб і млин в Ломбардії.
  14. [Запитати про] величину сонця, яку обіцяв мені відкрити маестро Джованні Франчезе.
  15. Спробувати зв'язатися з Вітолоне (середньовічний автор тексту про оптику), який знаходиться в Бібліотеці у Павії, яка займається математикою.

Виходячи зі списку, розумієш, да Вінчі був тою людиною, для якої головне – допитливість. На момент складання списку Леонарду да Вінчі було, імовірно, 38 років і чоловік все ще не втратив пристрасті до навчання.

Дивовижно, що значну частину списку складають консультації з досвідченими фахівцями.

Відомі й інші записи Леонардо, приблизно 1510 року. Там вже більш виразно простежується любов Да Вінчі до анатомії. В записнику, наповненому красивими малюнками кісток і внутрішніх органів, він робить списки справ серйозніше.

Серед планів Леонардо числиться отримання черепа, опис щелепи крокодила, язіка дятла і оцінка трупа з використанням пальців в якості одиниці вимірювання.

Також, він перераховує якості, які вважає важливими для анатомічного художника. Головні з них – це тверде використання перспективи, знання внутрішньої роботи тіла і міцний шлунок.

Нагадаємо, одна з головних заслуг Майстра в області анатомії – це створення унікальних анатомічних малюнків, які й донині служать наочними посібниками в підручниках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яке багато що пояснює.

Також "Знай.uа" писав, приголомшливу колекцію, у яку увійшли роботи Моне, Ван Гога, Ренуара, Матісса, Дега та інших майстрів художнього напряму імпресіонізм і постімпресіонізм представили напередодні відкриття аукціону "Крістіс".