Відомому вченому з Адигеї Нурбію Ловпаче вдалося розшифрувати таємничі символи і написи у вигляді петрогліфів і ієрогліфів на виявленій нещодавно Лооській плиті, яка датується бронзовим століттям. За деякими оцінками, результат даного дослідження може бути науковою сенсацією.

Передбачуваний вік Лооської плити – 4 тисячі років, рубіж 2 і 3 тисячоліття до нашої ери.

Учений з'ясував, що символи відносяться до протописьменности найдавнішої цивілізації. Древні письмена можуть свідчити про те, що писемність на Кавказі зародилася набагато раніше, ніж прийнято вважати. До цього найдавнішим пам'ятником писемності була Майкопська плита, вік якої – 3,2 тисячі років.

Впродовж двох місяців Нурбій Ловпаче розшифровував кожен символ і встановлював їх взаємозв'язок, грунтуючись на хетському азійському тексті. За словами вченого, плита розшарувалася на два фрагменти, на кожному з яких – написи похоронного значення, чітко проглядаються небесні світила, корабель, риба, олень, решітка, фасад дольмена і т. д. Після уважного вивчення Нурбію Лопаче вдалося їх розшифрувати і побудувати зв'язний текст.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Як вважає Ловпаче, мова йде про душу і потойбічний світ, що ще раз підтверджує похоронну функцію мегалітів Західного Кавказу.

"На першому фрагменті написано: "Душа великого пророка, знаменитого стрільця. В 11 напівлунні душа Мукси досягла псеуна (Будинок душі)". На другому фрагменті – "З повагою до душі прадіда Аситавада і жриці. На сонячній воді вирушили в псеун", – сказав Нурбій Ловпаче.

Також фахівець відзначив, що написи читаються справа наліво або зверху вниз. Ловпаче розповів, що навколо напису зображено малюнки, які його пояснюють.

Один сюжет – олень на жердині – це царський похоронний символ, що характеризує давню Майкопскую культуру (тільки в ній в основному присутні бички). Інший сюжет – семиконечна зірка, також характерна для адигського фольклору.

"Крім того, на плиті зображено решітка – це землеробський символ, чітко видно і човен з щоглою, фасад дольмена, риба, позначає загробний світ. Можна припустити, що ця плита була частиною або дольмена, або святилища. А предки адигів – будівельниками мегалітів та засновниками культури дольменів", – сказав Нурбій Ловпаче.

Нагадаємо, прийнято вважати, що немає більшого гріха, ніж той, який зробив Юда Іскаріот. Його ім'я - синонім підлості і зради. Наскільки правдива біблійна легенда про зраду Юди?

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 10 дивних речей не можуть пояснити навіть кращі вчені планети.

Також "Знай.uа" писав, унікальна Біблія повернулася до рук священиків, її особливість вражає.