Цікаво, що перше шлюбне агентство було створено в Лондоні в 1650 році. А в 1695 році у збірнику "Як поліпшити господарство і торгівлю" надрукували перші шлюбні оголошення.

Оголошення французького шлюбного агентства.

В ті часи вдало одружитися або вийти заміж означало примножити статки чи врятуватися від розорення. Але це не означало, що не існувало й справжнього кохання.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Саме тому у перших шлюбних оголошеннях обов'язково надавалися відомості про розміри доходів і приданого. Про це повідомляє Cameralabs.

"Джентльмен 30 років від роду, оголошує, що він володіє значним статком, бажає одружитися на молодій дамі зі статком приблизно в 3 000 фунтів і готовий укласти на цей рахунок відповідний контракт"

"Молодий чоловік 25 років, який має прибуткову справу, якому батько готовий виділити 1 000 фунтів, охоче вступив би в шлюб, що відповідає його становищу. Батьки виховали його у вірі, і він відрізняється тверезою поведінкою"

Чоловіки вміли майстерно рекламувати свої переваги:

"Я надумав одружитися, але не знаю на кому. Мене всі люблять, я не багатий, але я красивий; мені 25 років, зросту вище середнього, м'який характер. Хто багатий, гарний і не старше 19-ти років, тих прошу відгукнутися бажано було б єдина дочка батьків, згоден увійти в будинок і жити разом з батьками. Прошу не соромитися, справа – серйозно".

Жінки не відставали від чоловіків в відвертості:

"Красива, з русалчиними очима, вся зіткана з нервів і оригінальності, кличе на свято життя інтелігентного, дуже багатого пана, здатного на сильне яскраве почуття; мета – шлюб"; "Дуже цікава дівчина (блондинка, з темними очима) із грошима; бажає вийти заміж. Тільки за того, хто володіє хоча б одною, але дуже великою гідністю".

Проте чоловіки і про недоліки теж заявляли прямо:

"Маю гарний статок, 30 років, блондин, п'ю запоєм, бажаю поєднуватися шлюбом з особливою, яка намагалася позбавити мене від цієї хвороби"; "Я бідний і потворний. Шукаю цілковитого контрасту. Жінка відгукнись. Мета шлюб".

А так про свої недоліки писали дами:

"Хто одружеться на дівчині, яка має минулий "гріх", хоча і мимовільний? Миловидна, освічена, молода, коштів не маю, живу своєю працею".

Іноді комерційні пропозиції чоловіків ховалися під романтичним флером:

"Ставний, серйозний, інтелігент, 29 років, не втратив віру в ідеальну любов (невдалий шлюб), шукає шлюбу з молодою дівчиною, хоч би мала помилку у минулому, але з солідним капіталом, для розширення своєї справи, в якій хоче знайти забуття".

Нагадаємо, опублікували цікаву добірку рекламних повідомлень з львівської газети "Діло". Реклами виходили в період між Першою і Другою світовими війнами, в 1920-1939-х.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ця колекція дивних ретро-листівок, випущених в 1950-1970-ті роки, зламає ваш мозок.

Також "Знай.uа" писав, "Довідник хорошої дружини" (Good wife's Guide) - це журнальна стаття американського видання 1955 року, в якій зазначалося, як стати ідеальною для чоловіка. Сучасні дами прочитавши такі безглузді правила обуряться і підуть відстоювати свої права.