На інтернет аукціон Allegro виставили унікальну пляшку початку ХХ століття з невідомим алкогольним напоєм. Відомо, що 100-літнє спиртне виробництва львівської фабрики Бачевських. Неймовірно те, що продавець встановив стартову ціну - 50 тисяч польських злотих - майже 350 тисяч гривень.

"Стара пляшка з майстерні Бачевського. Стан - як на фото", - йдеться в описі лота.

Скляна пляшка має тиснення з назвою виробника. Важить 1,5 кг. Закупорена. Є всередині автентичний напій чи ні - продавець не вказав.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Однак, поки жоден покупець не погодився до придбання раритету.

Любитель старовини зі Львова Григорій Совків коментує лот так:

"Не хочете випадково придбати собі пляшечку Бачевського, ще австро-угорського розливу? 345 тисяч гривень за пляшку. Або 34,5 тисяч гривень за 100 грам. Або 34 гривні, щоб понюхати ватку".

Історія марки "Baczewski" почалася в селі Вибранівка неподалік від Львова, де проживав єврейський підприємець Лейб Бечелес.

Відомо, що в 1782 році Бечелес відкрив першу винокурню, а в середині XIX століття його онук Леопольд Максиміліан переніс компанію в передмістя Львова і вирішив змінити своє прізвище на Бачевський, щоб надати їй більш польське звучання.

Горілчана фабрика родини Бачевських була заснована 1782 в селі Вибранівка біля Львова. Пізніше виробництво перенесли в місто. Розквіту набула за часів Юзефа Бачевського (1829-1911).

Незабаром якість продукції Бачевського визнали на офіційному рівні: компанія отримала титул Постачальника імператорського і королівського двору, і їй було надано право розміщувати на своїх пляшках зображення імперського орла Габсбургів.

Вироби експортували до Франції, Великобританії, Італії та Німеччини. Замість пляшок розливали в кришталеві карафи.

Однак, фабрика була знищена в результаті бомбардування Львова нацистами в 1939 році.

Нагадаємо, археологи під час розкопок біля гробниці династії Західна Хань (202 рік до нашої ери - 8 рік нашої ери) в районі міста Лоян провінції Хенань у Китаї виявили бронзовий глек з рідиною, яка в ті часи вважалася "еліксиром безсмертя".

Як повідомляв портал "Знай.uа", згідно однієї з легенд, історія кави починається з шейха Омара. Він був одним з найбільш шанованих лікарів свого часу і вів дослідні роботи, виявляючи все нові ліки.

Також "Знай.uа" писав, пиво — один з найдавніших напоїв з багатющою історією, яка вас точно здивує.