Під час минулорічних розкопок в Пологівському районі Запорізької області українські археологи розкопали унікальний бронзовий скіпетр, який став справжньою науковою сенсацією. А все тому, що знахідка не має аналогів в Україні.

Як заявили дослідники, цей символ влади належав чоловікові ямної культури (доба ранньої бронзи, ХХХИ / ХХХ-XXIII ст. до н. е..), якого журналісти охрестили "степовим царем". Про це повідомляє Рго.berdyansk.biz.

Разом з іншими бронзовими виробами, знайдений був археологічною експедицією Бердянського державного педагогічного університету та археологічного товариства "Ольвія-Арго".

Нещодавно, після ретельної реставрації сенсаційна знахідка повернулася до Бердянську. Тепер вчені і художники археологічної лабораторії відновлюють первісний вигляд одного з найдавніших символів влади, коли-небудь знайдених в Україні.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Вже третій тиждень фахівці з археологічного малюнку скрупульозно фіксують кожну дрібницю унікальної знахідки. Адже, як з'ясували археологи, карбування на бронзу наносили в кілька етапів.

Професійний художник Сергій Затьора, який багато років допомагає вченим - захоплюється роботою стародавнього майстра.

Окреме питання, на яке повинні відповісти вчені, що саме закодовано у витонченому орнаменті цього символу влади.

Адже в давнину, прикрашаючи одяг, знаряддя праці та зброю, люди надавали обробці певний зміст. Малюнок повинен був підкреслити статус власника, або захищати його як оберіг.

Нагадаємо, експедиція Пекінського інституту геології і геофізики знайшла в заплаві Янцзи в мулистих відкладах на глибині більше трьох метрів глиняну миску з скам'янілою локшиною, яка нагадує спагетті завдовжки до півметра.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники, проводили розкопки на території столиці швейцарського кантону Урі, міста Альтдорфа натрапили на багаті сліди римського поселення - монети і прикраси перших століть нашої ери.

Також "Знай.uа" писав, при розкопках в неолитичному поселенні неподалік від міста Узуново (Болгарія) дослідники натрапили на скульптуру, що зображає божество перших землеробів Європи