Музика дарує яскраві емоції, створює приємну і веселу обстановку. Майже кожен захід супроводжується піснями, теплими побажаннями або тостами. І тут на допомогу приходить мікрофон. Цей пристрій має широке застосування і відзначає власне торжество.

День народження мікрофона святкується щорічно 4 березня.

Історично склалася така традиція, що в це свято музиканти грають живу музику, а хор співає без фонограми. Деякі артисти вважають цей день своїм професійним святом. Вони згадують поступові кроки на публіку: пісні, ефіри, передачі, шоу і багато іншого.

Саме в цей день – 4 березня, американський винахідник Еміль Берлінер отримав патент на перший дебютний мікрофон . Сталося це в 1877 році.

Однак в цій історії все не так просто. За рік до цього Олександр Белл також створив мікрофон, що називався, правда, рідинним (або конденсаторним) передавачем. Рідинний передавач був представлений на філадельфійської виставці, присвяченій сторіччю американської революції. Там-то його і побачив Берлінер і вирішив, що зможе зробити прилад не гірший.

Берлінер зумів очистити і посилити звуки, які передаються, і винайшов, таким чином, своєрідний телефонний передавач з нещільним контактом, який назвав мікрофоном. Завдяки удосконаленням Берлинера телефон перестав бути просто технічною новинкою і став ефективним засобом зв'язку, здатним передавати звуки на великі відстані.


Коли Белл дізнався про мікрофон, він почав судитися з Берлінером, але суд несподівано став на сторону Берлинера. Тоді Белл вирішив піти іншим шляхом - патент, виданий Берлінеру, був викуплений за 50 тисяч доларів, а сам винахідник був прийнятий в Bell Telephone Company на постійну платню в якості головного спеціаліста по телефонній техніці.

Згодом з розвитком наукової думки відбувалася постійна модернізація і мікрофона. Наприклад, в 1920-х роках вже японським ученим Егуті був винайдений електретний мікрофон, але за принципом дії і конструкції він не сильно відрізнявся від конденсаторного.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Сьогодні без мікрофона складно уявити багато досягнень цивілізації. Адже поширення мультимедійних технологій нерозривно пов'язане із завданням передачі великих обсягів інформації, в тому числі і звуковий, на значні відстані. Від початкового етапу перетворення голосу, музики або шумів залежить і якість відображуваного контенту. Тому, незважаючи на свій солідний вік, мікрофон і сьогодні залишається затребуваним технічним винаходом.

Нагадаємо, 19 лютого 1878 американський винахідник Томас Едісон запатентував прилад для механічного запису і відтворення звуку, який назвав фонограф. Цей винахід став початком ери аудіозапису.

Як повідомляв портал Знай.ua, 13 лютого 1895 року брати Луї та Огюст Люм'єр запатентували перший апарат для отримання рухомого зображення - сінематограф.

Також Знай.ua писав, у 1927 році в кінотеатрі на Таймс-сквер відбулася прем'єра першого звукового фільму "Співак джазу"