69 років тому, 5 березня 1950, в результаті спецоперації радянських спецслужб, у селі Білогорща під Львовом була викрита конспіративна квартира керівника українського визвольного руху Романа Шухевича.

BBC News Ukraine привідкриває завісу в життя связистки Романа Шухевича - Ольги Ільків.

Ольга - зараз вже 98-річна жінка, з сивим волоссям, жетскими нотками в голосі і очима, повними спогадів. А 70 років тому вона, разом з новонародженою донькою, служила прикриттям для Шухевича на Прикарпатті.

У 14 років вона переїхала до мами Розалії до Варшави, де їй часто говорили, що вона стане полячкою. Ольга протистояла цьому і відповідала: "Не стану. Я - українка!"

Ольга Ільків

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

В організацію українських націоналістів вона вступила 30 червня 1941 року. Рятуючись від переслідувань, Ольга тікає в Житомир, де влаштовується на залізницю. Завдяки цьому вона діставала квитки на потяги і передавала їх українським підпільникам, вербувала людей, створюючи жіночу мережу ОУН.
"Я не могла цього не робити, не приєднатися до підпілля. Вся Україна тоді горіла", - згадує Ільків.

Вже після закінчення Другої світової війни, в 1946 року вона родела дочка Дзвинку. І саме через народження дитини подруга Ольги пропонує їй очолити конспіративну квартиру для одного з командирів УПА.

Весілля Ольги Ільків і Володимира Ліка

Щоб відвернути підозру, люди, у яких був проживати командир, повинні були створювати видимість нормальної сім'ї - мати дітей, займатися домашніми справами.

Ольга Ільків фіктивно "заручилася" з охоронцем Шухевича Любомиром Полюгой, який теж мав фальшиві документи.

Все для того, щоб зберегти конспірацію і пояснити в селі той факт, що жінка була вагітною, а в будинку, за легендою, чоловіки не жили. Зв'язкова Шухевича перед цим таємно з'їздила на зустріч зі своїм чоловіком - повстанцем Володимиром Ликом.

У будинку, в якому проживала тоді Ольга, під підлогою був таємний бункер Шухевича, на кришку якого висипали картоплю.

"Шухевич був людина проста у спілкуванні. Любив жартувати. За всім стежив, у всьому має бути порядок, але атмосфера в будинку була дуже дружня", - говоритт пані Ільків.

В кінці 1947 року з конспиративного житла довелося з'їхати, так як в руки радянської лвасти поаалась зв'язкова, яка могла видати місцезнаходження Шухевича. З того моменту Ромаш Шухевич і Ольга Ільків не бачилися, але все ж продовжували спілкуватися по листуванню.

Незабаром народився син Володимир, а Ольга планувала поїхати на заробітки, але не встигла: її схопили співробітники КДБ. За ґрати вирушили її мама і сестра, а дітей - Дзвинку і Володимира відправили в дитбудинок.

Ольгу Ільків засудили до 25 років ув'язнення

Тільки через 14 років жінку звільнили і вона змогла забрати своїх дітей, яким вже дали нові імена - Бойко Віра і Бойко Андрій.

Про Ольгу знято безліч фільмів. Зараз вона вже втратила зір, але пам'ятає всі події життя, як ніби вони були вчора.