У Британії 8-річному хлопчику археологу-аматору на ім'я Себастьян, гуляючи з друзями на пляжі Чармут, вдалося виявити неймовірну знахідку – гігантський зуб мамонта. Про це повідомила газета Daily Mail.

Хлопчик швидко зметикував, що в його руках неймовірний науковий скарб. Зуб мамонта виявився приблизно з долоню дитини.

Наголошується, що зазначене узбережжя нерідко стає місцем археологічних знахідок. Але вони, як правило, належать юрському періоду. Виявлений же дитиною зуб відноситься до льодовикового, що надає йому особливу наукову цінність.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як визначили фахівці, належав він доісторичного шерстистому мамонтові, який жив на планеті під час льодовикового періоду приблизно 40 000 років тому.

"Найбільш вірогідний час життя тварини — між 60 000 і 25 000 років тому", – відзначають експерти.

Дослідники, яким Себастьян, віддав вивчити свою знахідку, відзначають, Що зуб в поганому стані і поки що вони не можуть визначити, він верхній або нижній.

"Зуб дуже зношений і важко точно сказати, він верхній або нижній", – розповів професор Даніель Шрев з Королівського коледжу Холлоуей в Лондоні.

Шерстисті мамонти досягали від 2.7-3.4 метра у висоту і важили понад 6 тонн, всупереч розхожій думці цей вид не перевищував розміром сучасного африканського слона.

Мамонт був добре пристосований до холодного навколишнього середовища під час останнього Льодовикового періоду, він був покритий хутром з зовнішнім покривом з довгого волосся (до 90 см.) і коротким підшерстям.

Колір шерсті варіюється від темного до рудого. Вуха і хвіст були короткими, щоб мінімізувати обмороження і втрату тепла, у нього були довгі вигнуті бивні і чотири корінних зуба, які змінювалися шість разів протягом життя індивіда.

Нагадаємо, вчені вже давно збирають ДНК зниклих видів. Як заявляють дослідники через якихось 20-30 років наука буде здатна воскресити зниклих тварин. Зараз фахівці на повному серйозі займаються проектом з відродження мамонтів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", не тільки археологи здатні вразити світ сенсаційною знахідкою. Так сім'я з міста Мірамар, гуляла берегом і виявила останки стародавнього гіганта. Знайти скам'янілі кістки допоміг сильний відлив.

Також "Знай.uа" писав, група археологів з Університету Фліндерса і Південно-Австралійського музею під час розкопок виявили останки невідомої стародавньої істоти.