Якщо б астероїд не врізався в Землю 66 мільйонів років тому, динозаври плодилися, розмножувалися і царювали на планеті.

До такого висновку прийшла команда дослідників з Імператорського коледжу Лондона, Університетського коледжу Лондона і Університету Брістоля після того, як вивчила умови навколишнього середовища, в якій жили динозаври, пише Daily Mail.

Протягом десятиліть вчені вважали, що ці істоти поступово вимирали через клімат, а астероїд лише добив диновзарів.

Брахіозавр живиться з верхівок дерев

Як виявилося, різні види динозаврів були чудово пристосовані справлятися зі змінами навколишнього середовища в останні роки юрського періоду.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Вчені звернули увагу на зміну клімату в поєднанні з поширенням видів динозаврів в Північній Америці, де були виявлені скам'янілості динозаврів.

Вони виявили, що місцепроживання, які могли б їх утримувати, були набагато більш поширені, ніж спочатку передбачалося, але в цих районах менше шансів зберегти скам'янілості.

В той час, коли істоти панували на Землі, величезний континент Пангея був розділений на дві частини великим внутрішнім морем.

Набагато більше скам'янілостей було знайдено в західній половині, в Скелястих горах, що створило ідеальні умови для формування рештки динозаврів.

Навпаки, східна половина континенту була набагато менш придатна для скам'янілостей.

Спинозавр на полюванні

В результаті дослідження вчені виявили, що місцеперебування, здатні підтримувати ряд груп динозаврів, були більш поширені в кінці крейдяного періоду.

Провідний науковий співробітник Алехандро Чіаренца зазначив, що отримані результати свідчать про те, що в цілому динозаври є адаптуємими тваринами, здатними протистояти змінам навколишнього середовища і клімату, що відбулися за останні кілька мільйонів років в пізньому крейдяному періоді.

"Зміна клімату протягом тривалого періоду часу не призвела до довгострокового зниження чисельності динозаврів на останніх етапах цього періоду", — заявив дослідник.

Дивіться також: Найбільший динозавр хижак

Нагадаємо про найбільш незвичайних динозаврів нашої планети, про які мало хто чув.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені знайшли дивного монстра в обладунках.

Також Знай.uа" писав, 10 древніх істот, які все ще існують.