Арешти, каторжна праця, багаторічна ізоляція і страти за рішенням судових та позасудових органів. Історія репресій в СРСР безпосередньо пов'язана з ім'ям Сталіна. Адже під сотнями і тисячами вироків і розстрільних списків – особистий підпис кривавого вождя.

Під сталінську "руку правосуддя" потрапляли політичні противники радянського ладу, "класово чужі", інтелігенти, вчені, представники різних національностей. Їх діти, батьки, дружини і чоловіки.

Важко знайти сім'ю, яку не зачепили репресії. Сім'я Йосипа Сталіна також не виняток. "Настоящее Время" повідало, як диктатор власноруч репресував родичів.

Так відомо, що в різні роки співробітники НКВС заарештували брата і сестру його першої дружини, другої дружини сестру і її чоловіка, колишнього чоловіка його дочки і дружину його сина.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Сім'я Сванідзе

Перша дружина Сталіна Катерина Сванідзе походила з сім'ї грузинського дворянина. Брат першої дружини Олександр Сванідзе і його дружина Марія багато років були близькими друзями Сталіна.

Слідство у справі Олександра тривало до 1940 року. Його звинуватили в пособництві іспанським троцкістам і шпигунстві на користь Німеччини. Після чого засудили до розстрілу, і влітку 1941 року вирок привели у виконання.

Того ж 40-го працівники НКВС заарештували його дружину і сестру Маро. Вони були розстріляні 3 березня 1942 року за постановою Особливої наради НКВД.

Лише в 1956 році Олександра Сванідзе посмертно реабілітували.

Виявилося, що кращі друзі вождя сім'я Сванідзе занадто багато знали.

1936 – 1937 роках в щоденнику дружини Сванідзе з'явилося багато гнівних записів:

"І ось ці хамелеони на 20-му році революції виявилися у всьому своєму брехливому вбранні. Ні елементарної чесності, ні патріотизму, ні чисто тваринної хоча б прихильності до своєї держави в них не знайшлося".

Аллілуєви

У 1918 році Сталін одружився на 17-річній Надії Аллілуєвій, яка народила вождю сина і дочку – Василя і Світлану, а в 1932 році покінчила з собою.

Її старший брат Павло Аллілуєв входив до вищого командування Червоної армії, керував автобронетанковим бюро, співпрацював з ОГПУ.

Павло разом з іншими армійськими командирами в розпал Великого терору попросив Сталіна припинити репресії в лавах Червоної армії.

2 листопада 1938 року у Аллілуєва зупинилося серце. Його бездиханне тіло знайшли в кабінеті, ходили чутки, що це отруєння.

За його дружиною Євгенією Аллілуєвої (уродженої Земляницькою) співробітники НКВС прийшли через більше 10 років, звинувативши її в отруєнні чоловіка.

Другий чоловік Микола Молочников також потрапив під роздачу. Вони пережили табір, але після звільнення розлучилися. Обидва реабілітовані.

Кіра Аллілуєва – дочка Павла і Євгенії, актриса Малого театру – теж пройшла табори.

Кіра, до речі, встигла дати свідчення проти родичів, у тому числі проти тітки Ганни Реденс. Реденс звинуватили в шпигунстві. Провівши кілька років у в'язниці, вона вийшла на волю з психічними розладами. Чоловік Реденс роками раніше також був розстріляний.

Діти Сталіна

Молодша і улюблена дочка Світлана Аллілуєва в перший раз вийшла заміж ще студенткою, в 1944 році. За сина комерційного директора парфумерної фабрики Григорія Морозова. Сімейне життя тривало всього 3 роки.

У 1948 році свекра Світлани, який активно заводив знайомства серед новоспечених родичів і їх наближених, заарештували. Шлюб був розірваний, у Григорія відібрали паспорт і видали новий, без відміток про шлюб.

Пізніше в 1957 році Світлана вийшла заміж за Джонні Сванідзе – сина тих самих Олександра і Марії Сванідзе, які вважали Сталіна своїм другом. Але і цей шлюб тривав недовго.

Навесні 1943 року стало відомо про смерть Якова Джугашвілі (Сталіна). Він помер у концтаборі Заксенхаузен під Берліном.

Тоді ж на свободу вийшла його вдова: Юлія Мельцер 1,5 року провела у в'язниці. Як писала Світлана Аллілуєва, наказ про її арешт віддав особисто Сталін, заявивши про поганий вплив дружини на Якова, через який той нібито і здався в полон.

Відомо, що у 1941-му, Яків потрапив у полон до нацистів, опинившись в оточенні під Вітебськом. Навколо цієї події і реакції на неї Сталіна досі ходять легенди і різного роду спекуляції, в тому числі версія про те, що Якова Сталіна пропонували обміняти на фельдмаршала Паулюса.

Цікавий той факт, що молодшого сина Василя Сталіна репресували не до, а після його смерті. Його звільнили в запас у званні генерал-лейтенанта. Через місяць заарештували, звинувативши у привласненні державного майна й "наклепницьких вигадках" на адресу радянського керівництва. Дали 8 років в'язниці і відправили у Володимирський централ.

Проте, Сталін-молодший сидів не під своїм ім'ям: в документах він проходив як Василь Павлович Васильєв, виконроб, засуджений за розтрату.

Верховний суд Росії лише у 1999 році частково реабілітував Василя Сталіна.

Нагадаємо, спливла таємниця про кривавого диктатора Сталіна, яку тримали в секреті 70 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Росії затримали історика, який розкрив страшний злочин проти українців.

Також "Знай.uа" писав, історію радянських діячів, знищених Сталіним, реабілітованих Хрущовим і засуджених Україною.