Вражаючі і лякаючі відеохроніки з місця випробувань ядерної бомби демонструють руйнівну потужність головного військового винаходу XX століття.

Добірка відреставрованих відеороликів у високому дозволі наочно показує, як ядерна хвиля від снаряду "Грейбл" впливає на різні об'єкти, пише Daily Mail.

Дане випробування проводилося на спеціальному полігоні в пустелі Невада в 1953 році (з 17 березня по 4 червня) Федеральним управлінням цивільної оборони. На хроніках помітно, як шари фарби зникають під впливом високих температур, що генеруються вибухом.

Випробування Грейбл

Зокрема, хроніка демонструє наслідки чотирьох окремих вибухів атомної бомби вагою 32 килотона, спричиненого вибухом бомби під назвою "Брудний Гаррі".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

У момент вибуху розплавилася фарба на трьох окремих автомобілях: включаючи два класичних седана і один автобус.

Через кілька миттєвостей машини вибухнуть від ударної хвилі бомби.

Також на роликах можна спостерігати, як ядерна хвиля буквально поглинає звичайний намет.

Тоді видання Deseret News назвали ядерні випробування "трагічними і божевільними" у редакційній статті 1953 року, але заявила, що випробування були необхідні в епоху атомної холодної війни.

"Поки ми живемо в атомному світі, ми повинні і будемо продовжувати дізнаватися більше про цю силу і про те, як при ній вижити", — писали редактори газети.

Все ж з 1951 по 1992 роки на військовому полігоні в Неваді було проведено 928 ядерних випробувань. Більшість з цих тестових вибухів були зроблені під землею.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день США — єдина країна у світі, яка застосувала ядерну зброю проти ворога. Атомні бомби, скинуті на японські міста Хіросіма і Нагасакі під час Другої світової війни, забрали життя 135 000 чоловік.

Дивіться також: Ядерні випробування

Нагадаємо, американський уряд опублікувало в загальному доступі 750 фільмів, де демонструються проведення ядерних випробувань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Індія і Пакистан привели свої війська у повну бойову готовність.

Також "Знай.uа" писав, вчені стверджують, що ядерних запасів на планеті вистачить, щоб повністю стерти все життя з лиця Землі кілька десятків разів.