Ще один будинок на Андріївському узвозі може порадувати неймовірною містичної історією, яка сталася з улюбленим доктором всіх киян Феофілом Яновським.

Для початку варто розповісти про професора Янівського.

Кияни називали його святим доктором – йому було все одно заплатять за його роботу, чи ні, головне перемогти хворобу.

Заробити лікарською практикою у Яновського не виходило. Він витрачав більше, ніж отримував.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У професора була особлива делікатна манера допомагати своїм бідним пацієнтам. Після його візиту на столі під рецептом або під книгою вони знаходили гроші. Кілька рублів.

Так, що сім'ї довелося здавати кілька кімнат у будинку на Ярославовому валу. Але дорікнути професору ніхто з близьких не наважувався.

Коли його одного разу пограбували, вранці речі повернули під будинок і залишили записку:

"Вибачте, у темряві помилилися".

Одного разу Яновський заснув у трамваї і випадково впустив книжечку з адресами своїх пацієнтів. Звістку про зникнення відразу опублікували в газеті "Киянин".

Місто збилося з ніг. Дві доби шукали книгу Яновського. На ринках, у храмах, на зупинках. Зрештою, цю книжку знайшли, повернули господареві, категорично відмовившись брати з нього винагороду.

Але найдивовижніша історія інша, її доктор часто розповідав і напевно дуже любив.

Якось до нього зайшла молода дівчина, ймовірно гімназистка, в коричневій сукні. Вона розповіла, що у неї на Подолі захворіла мати, і вона була б дуже вдячна, якби Яновський надав їй медичну допомогу. Лікар дав обіцянку і виконав її.

Коли він вже виписував рецепт, то подивився по сторонах і зрозумів, швидше за все, у цьому будинку немає грошей на необхідні ліки. І щоб відвернути увагу хворої, поки він засовував асигнації під подушку, він вказав жінці на портрет дівчини на стіні – це була та ранкова незнайомка в коричневій сукні.

Він запитав, ким доводиться ця дівчина пацієнтці, на що вона відповіла, що це її дочка, яка померла рік тому.

Як казав сам Яновський, після цього випадку, він ще кілька днів не міг нікого приймати.

Нагадаємо, як вчений-хімік створив незамінні ліки для всього людства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 105 років тому в небо піднялося перше у світі пасажирське судно. І цей ювілей насамперед стосується нас, адже сконструював літак і підняв у небо українець Ігор Сікорський.

Також "Знай.uа" писав, сьогодні мостом Патона в Києві щодня проїжджає близько 100 000 автомобілів. І важко навіть уявити, чи впорався б Київ з його величезними транспортними потоками без цієї переправи.