У вівторок, 5 березня, стало відомо про те, що в приміщенні Митрополичого будинку Національного заповідника "Софія Київська" відбулася урочиста церемонія передачі Історико-краєзнавчого музею міста Винники (Львівська область) меча скандинавського типу (він отримав умовну назву "меч вікінга"), який датується кінцем Х століття (тобто йому вже більше 1000 років).

Ще в 2015 році меч перекопали чорні археологи. Зловмисники переправили його спочатку в Білорусь, потім у Росію. Відомо також древній артефакт переправляли за кордон, але на естонському кордоні його вилучили і повернули в Україну.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Москва відразу ж пред'явила права на історичну знахідку. Однак українські вчені змогли переконливо довести, що вона зроблена на території нашої країни.

Вилучений у контрабандистів меч вікінга урочисто передадуть в Історико-краєзнавчий музей Львова. Є сліди, які свідчать про те, що меч передавався у спадок. Він буде переданий в музей на Львівщині, оскільки саме там він був знайдений.

Навесні минулого року "меч вікінга" нарешті передали на реставрацію. Для її проведення потрібен був спеціальний мікроскоп. За свої особисті гроші цей прилад тоді купив міністр культури України Євген Нищук.

До речі, не так давно, в тому ж Львові, під час ремонтних робіт з облаштування нового закладу в одному з підземель був виявлений меч, виготовлений у ХІV столітті. Його знайшли будівельники, прокладають комунікації для нового ресторану.

П'яте підземелля досі було закрите для вільного відвідування. Відомо, що ХVІ ст. в будинку над цим підземеллям оселилися перші в місті єзуїти, які прибули на спорудження костелів - зараз це храм апостола Петра і Павла.

Нагадаємо, Фарери став справжньою обителлю для вікінгів. Морські простори, зелені поля й дахи, величезні страшні скелі, це місце просто зобов'язане було стати будинком для скандинавських морських вовків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи, проводять розкопки, в провінції Анталія (Туреччина) повідомили про сенсаційну знахідку. За словами турецьких дослідників, їм вдалося виявити меч вікінга.

Також "Знай.uа" писав, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.