Створювачками свята 8 Березня вважаються феміністки Клара Цеткін і Роза Люксембург. Вони були символами боротьби за рівність статей в Радянському союзі, сповідуючи по-справжньому революційні для того часу погляди. Як склалася доля цих жінок? Передає Clutch.

Як склалася доля Клари Цеткін

Клара жила в Німеччині, і була дуже обдарованою дівчинкою. У 18 років вона вступила в соціал-демократичний гурток, де зустріла емігранта з Росії Осипа Цеткіна.

Осип був, як їх зараз називають, профеміністом, і по-справжньому захопив юну дівчинку полум'яними промовами про рівність статей. Правда, їх щастя було коротким, тому що незабаром Осипа заарештували. Клара марно шукала його два роки, поки не знайшла в Парижі - хворого жебрака.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Осип був дуже хворим і не міг працювати. Клара тягнула сім'ю сама: робила переклади, працювала прачкою і гувернанткою. У шлюбі вона народила двох синів, але чоловік не побачив, як діти ростуть: він загинув через 7 років.

32-річною і дуже втомленою жінці довелося повернутися в Німеччину. Там їй запаморочив голову 18-річний художник Георг Цундель, за якого Цеткін вийшла заміж. Дивно, але нерівний шлюб тривав 20 років.

Лише в 58 років Клара знову залишилася одна: Георг пішов до молодої дівчини. Лише політична боротьба за права жінок змогла відволікти її від особистісної драми, а єдиною людиною, яка її підтримувала, стала Роза Люксембург.

Роза Люксембург: доля жінки

Роза Люксембург не відрізнялася особливою красою, до того ж, сильно кульгала. Вона сильно переживала через це і вважала, що їй ніколи не вдасться налагодити особисте життя.

В юності Роза віддала всі сили на освіту. Вона поїхала до Варшави вчитися, де потрапила в соціал-демократичний гурток. Там її оцінили по достоїнству завдяки розуму та ерудованості, і не звертали уваги на зовнішності.

Тоді ж Роза вперше закохалася. Її обранцем став Ян Тишка, неймовірно красивий литовець з талантом оратора. Роза буквально обожнювала коханого, а той мало звертав на неї уваги. Правда, від скороминущого зв'язку не відмовився.

Роза цілих 16 років сходила з розуму від кохання до Яна, поки не знайшла в собі сили розірвати хворобливі стосунки. Вона познайомилася з Кларою Цеткін, і знову закохалася... у її 22-річного сина Костянтина. Роман тривав багато років, а от стосунки подруг були зруйновані.

Листівка з 8 березня
Листівка з 8 березня

Нагадаємо, ким була Еліз де Ларош, що стала першою жінкою-пілотом.

Раніше Знай.uа повідомляв, найдивніші стандарти краси середньовічних жінок.

Також Знай.uа писав, щось означають два пальці у англійців.