9 березня святкують 205-річчя з дня народження письменника Тараса Шевченка. Про його талант і творчість сказано і написано достатньо. Проте, про його особисте життя відомо не так вже багато. Адже в житті письменника було багато любовних пригод.

Шевченко казав, що жінці необхідні запал і пристрасть — "Щоб під нею земля горіла на три сажені".

Ми розповімо про 7 жінок великого кобзаря, з якими той був близький.

Амалія Клоберг

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Німкеня була юнацьким захопленням Шевченка. Коли Тарас вчився малювання у Івана Сошенка він зустрів Амалію – чарівну натурницю.

Саме її Тарас зобразив оголеною в ліжку з розпущеним волоссям. Картину підписав "Чевченко". Як припускають історики, так дівчина промовляла прізвище художника.

Варвара Рєпніна

З княжною Варварою Шевченко познайомився в Україні. Чоловік працював художником у її батька генерала Миколи Рєпніна-Волконського. Жінка без пам'яті закохалася в Шевченка.

Про свої почуття відверто розповіла в листі до свого духовного наставника Шарля Ейнара:

"Я підлим чином годинами віддаюся у владу своєї уяви, яка малює мені палкі картини пристрасті, а іноді і похоті".

Шевченка почуття княгині проігнорував, але подарував їй автопортрет і присвятив поему "Тризна".

Варвара Рєпніна все життя підтримувала стосунки з Шевченком.

Феодосія Кошиць

Дочка священика Григорія Кошиця – Феодосія була любов'ю Шевченка. Письменник закохався в дівчину. Однак її батьки відмовили йому. Та, від переживань дівчина зійшла з розуму і залишок життя провела у київській психлікарні.

Агата Ускова

Під час 10-річного заслання Шевченко покохав дружину коменданта Новопетровської фортеці Агату Ускову. Письменнику не завадило, що жінка була вагітною. Пара багато часу проводила разом, через що поповзли непристойні чутки.

Незабаром, щоб не гнівити чоловіка, Агата припинила спілкування. Агата проміняла Шевченка на гру в преферанс.

Катерина Піунова

Після заслання письменник деякий час жив у Нижньому Новгороді, де зустрів чарівну актрису і закохався до нестями.

Щоб завоювати прихильність дівчини він попросив впливових знайомих влаштувати її в трупу популярного тоді Харківського театру. Проте підступна Піунова зрадила Шевченкові з молодим актором.

Дівчина пошкодувала про свій вчинок, але було занадто пізно.

У мемуарах писала: "Ну що я розуміла. Адже мені ще 16 років не було. Здавалося, що у Тараса Григоровича жениховського нічого не було. Чоботи дігтярні, кожух, смушкова шапка найдешевша".

Марія Максимович

Між ними виникли близькі стосунки. Він називав її "мила чарівна землячка", а вона грала йому на фортепіано і співала. Часто разом гуляли в саду, довго розмовляли.

На думку біографів, письменник не давав волю почуттям, між ними була просто міцна дружба.

Ликера Полусмакова

Служниця петербурзької знайомої Варвари Карташевской стала останньою любов'ю письменника. Шевченко звільнив дівчину з кріпацтва, і вони повінчалися. Орендував для неї квартиру, найняв репетитора, постійно балував подарунками.

Хотів, щоб його майбутня дружина була грамотною, вивчила благородні манери. Сама ж дівчина постійно фліртувала з іншими і зраджувала. Шевченко прогнав дружину.

Нагадаємо, вірші великого Кобзаря прочитали на 13 мовах.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці шість чоловіків роздяглися перед Тарасом Шевченком, щоб увійти в історію.

Також "Знай.uа" писав, як Марко Вовчок підкорювала найталановитіших чоловіків.