Впродовж багатьох століть жителі стародавньої Японії використовували мистецтво татуювання для декоративних модифікацій тіла. Кожен малюнок, як і годиться, мав свій зміст, значення.

Відомо, що до 500 року прикрашати тіло татуюваннями залишалося привілеєм імператорів. Однак, пізніше стало жорстоким покаранням для злочинців.

Так впродовж тисячоліття татуюваннями відзначали ізгоїв. Як правило, наносили малюнки на чільне місце – на особу або на руки, – що свідоцтво про минулі гріхи людини.

Але все ж таке покарання пішло в минуле і стало відроджуватися декоративне та художнє тату. І знову одне "але" – малюнки на тілі, як і раніше асоціювалися зі злочинністю.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

У 1805 році вийшов японський переклад китайського роману "Річкові заплави" (Suikoden). Книга була ілюстрована розкішними кольоровими гравюрами, у яких герої красувалися в татуюваннях зі складними візерунками з квітів, тварин і казкових персонажів.

Роман справив фурор і став неймовірно популярний. Завдяки йому зріс інтерес до тату.

Незважаючи на їх неймовірну популярність, татуювання офіційно оголосили поза законом за згубний вплив на суспільну мораль. Заборона на них суворо діяла в епоху Мейдзі. В ті часи нанесенням малюнка на тіло японці уподібнювалися жителям "варварського Заходу".

Більшість японців продовжували наносити татуювання у підпільних салонах. Мистецтво тату стало асоціюватися з гангстерами якудза, для яких болісний і незаконний процес нанесення складних татуювань вважався свідченням хоробрості і відданості злочинному способу життя.

Часто мандрівники з Заходу чарувалися місцевими татуюваннями. Під час поїздки в Японію майбутній цар Микола II і король Георг V зробили собі тату на передпліччях у вигляді драконів.

Микола II з татуюванням на правій руці.

У сучасній Японії татуювання абсолютно легальні, але дана тема залишається болючою. У багатьох вони як і раніше асоціюються зі світом злочинності, тому в громадських лазнях і гарячих джерелах часто відмовляють татуйованим клієнтам.

1870 рік.

1880 рік.

1882 рік.

1864 рік. Два татуйованих конюхи.

1890 рік. Татуйований листоноша.

1890 рік.

1865 рік. Два татуйованих носильники каго, або паланкіна.

Нагадаємо, як напій з Азії змінив життя європейців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", історія появи охагуро ("чорні зуби") сягає своїм корінням досить глибоко - ще в давнину японці фарбували зуби соками різних трав.

Також "Знай.uа" писав, як японці породили страшну сторінку історії.