У червні Монна Ванна стане головним експонатом виставки в Condé Museum в Шантійі, що на півночі Франції, присвяченої 500-річчю з дня смерті да Вінчі в 1519 році.

Арт-експерти, ймовірно, розкрили таємницю, яка інтригувала їх протягом багатьох років. Так за словами фахівців, малюнок оголеної жінки, разюче схожої на Мону Лізу, належить пензлю Леонардо да Вінчі. Про це повідомляє CNN.

Після ретельних досліджень арт-експерти з Центру досліджень і реставрації Франції (C2RMF) визначили, що малюнок вугіллям відомий як Монна Ванна або Оголена Мона Ліза був намальований у студії Леонардо да Вінчі і, можливо, він є роботою самого майстра.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Відомо, що робота з 1862 року зберігається в Музеї Конде в Шантійі поблизу Парижа і все це час вважався роботою іншого художника. Однак після серії експертиз, проведених співробітниками Лувру, з'явилися підстави вважати, що до малюнка доклав руку і сам да Вінчі.

На користь цієї теорії наводять кілька аргументів: схожий з "Джокондою" розмір, висока якість промальовування рук і тіла, поза, прямий погляд, а також наявність на полотні проколів, які дозволяли поєднувати контури двох полотен.

Хоча раніше вважалося, що малюнок малювали учні да Вінчі.

Експерти центру виявили, що велика частина роботи була виконана лівшею, а цей факт підтверджує теорію, що її малював сам да Вінчі.

Матьє Дельдик, куратор Condé Museum, в якому малюнок зберігається з 1862 року, сказав у своїй заяві, що аналіз виявив "багато нових фактів", в тому числі "сліди того, що він був намальований лівою рукою".

"Є величезна ймовірність того, що Леонардо намалював велику частину малюнка, - сказав Делдик, - Це робота дуже високої якості, виконана великим художником. Майже напевно це чернетка величної картини".

Нагадаємо, одна з головних заслуг Майстра в області анатомії – це створення унікальних анатомічних малюнків, які й донині служать наочними посібниками в підручниках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яка багато чого пояснює.

Також "Знай.uа" писав, приголомшливу колекцію, у яку увійшли роботи Моне, Ван Гога, Ренуара, Матісса, Дега та інших майстрів художнього напряму імпресіонізм і постімпресіонізм представили напередодні відкриття аукціону "Крістіс".