Мало кому відомо, що мільйони років тому (в часи палеозойської ери) територія Карпат була прихована морем, проіснував понад 100 мільйонів років! В ті далекі часи "Карпатське море" було частиною могутнього океану Тетіс, води якого покривали всю територію Європи.

Океан простягався на тисячі кілометрів і покривав територію сучасної Північно-Західної Африки, Південної Європи, Малої Азії, Кавказу і Індокитаю. Реліктовими залишками цього океану на сьогодні є басейни Середземного, Каспійського, Чорного та Азовського морів.

Донині в сучасних закарпатських кар'єрах, у вапнякових товщах можна зустріти величезну кількість відбитків на камені, або навіть справжніх залишків морських організмів - коралів, морських лілій, різних черепашок, гігантських молюсків, белемнітів - родичів кальмарів та інше.

Дивно те, що всі ці реліквії знаходяться буквально під ногами, а з усього обладнання для їх видобутку - простий молоток! Мінімум необхідного спорядження: сумка для реліквій, молоток і запас питної води.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Щоб прогулятися на дні Карпатського моря, ми вирушаємо в Приборжавський вапняковий кар'єр (до речі, все ще чинний) в Іршавському районі Закарпаття.

Приборжавський кар'єр - фото з висоти пташиного польоту

Приборжавський кар'єр знаходиться на околиці села, до нього можна дістатися за 20-30 хвилин пішки від центральної дороги "Іршава - Довге".

Вид на Приборжавський кар'єр

Кар'єр з усіх сторін, особливо з південної частини, оточують дуже мальовничі невеликі гірські вершини.

Вид на Приборжавський кар'єр

Львівський національний університет імені Івана Франко зарахував гору до 7 чудес України через значимість для наукового геологічного туризму!

Ростри від белемнітів - хижі тварини, як правило, добре плавали, мали плавники, великі очі, а на щупальцях мали гачки

Реконструкція белемнітів

Амоніти - молюски-хижаки

Реконструкція амонітів

Часто можна зустріти лише сліди від амонітів

Криноїди (морські лілії) досягли найбільшого розквіту в середньому палеозої

Вкраплення в камені, схожі на пірит - залізний колчедан

Дендрит - агрегати кристалів, що утворюються в результаті швидкої кристалізації мінералів в тонких тріщинах або в'язкому середовищі

Нагадаємо, у лютому, Карпати радують жителів і туристів первоцвітами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", загадковий предмет, якому, як показав аналіз, більше 185 млн років, лежав на пляжі Сандсенд.

Також "Знай.uа" писав, на Кайманових островах дослідники натрапили на 3 раніше невідомих науці виду тварин. Кістки були зібрані в печерах, воронках і торф'яних відкладах.