Леся Українка - без перебільшення одна з найвидатніших постатей в історії української літератури. Її ставлять в один ряд з геніальними Тарасом Шевченком та Іваном Франком.

За своє недовге життя поетеса багато мандрувала її враження про інші міста і країни не рідко відображалися в дивовижних рядках.

Леся Українка і Крим

Так майже три роки з відведених їй долею 42 років життя Леся Українка провела в Криму. Вона присвятила цьому чарівному краю цикли віршів "Кримські спогади" та "Кримські відгуки".

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

1888 рік

Вперше Леся Українка приїхала до Криму влітку в 1890 році разом з матір'ю, письменницею Оленою Пчілкою. Привела її сюди тяжка хвороба. До цього часу в пресі з'явилися перші вірші Лесі...

Олександра Євгенівна Судовщикова-Косач, Леся Українка, Ганна Іванівна Судовщикова (мати Олександри). Ялта, липень - серпень 1897

Саме в Ялті вона затрималася і потім приїжджала сюди не раз. В кінці червня 1897 року вона оселилася на дачі в урочищі Чукурлар (нині Приморський парк).

Леся Українка в Криму (Чукурлар)

Перебуваючи в Криму, Леся Українка не могла залишити без уваги корінних жителів півострова - кримських татар. У вірші "Татарочка" вона малює ніжний і дуже привабливий образ юної кримської татарки.

Леся Українка в Криму

Олена Бджілка і Леся Українка в Ялті. Кінець 1897 року

Олена Пчілка і Леся Українка. Ялта, Січень 1898

Леся Українка і Грузія

Все життя вона прагнула до чистоти, висоти. І знаходила їх — не тільки в рідній Україні, але і в Грузії.

Будинок де ЖИЛА Леся Українка в м.Сурамі (Грузія)

Їй здавалося, що тутешні численні фортеці і природні перешкоди надійно приховають її від хвороби, з якою вела виснажливу тридцятирічну боротьбу, а також від смутку трагічно втраченого кохання до Сергія Мержинського. І правда, вона відчувала себе тут набагато краще, ніж удома або в Єгипті і в Італії, куди теж виїжджала на лікування.

Леся Українка. Кавказ, 1911

Леся Українка і Єгипет

У той час в Єгипет добиралися морем – з Грузії часто ходили суду, квитки на які коштували не так вже й багато. У свою першу поїздку в 1909 році Українка відвідала містечко Гелуан поблизу Каїра.

Леся Українка серед мешканців вілли "Континенталь". Гелуан, грудень 1909

На батьківщині фараонів, наприклад, вона побувала тричі, провівши там останні роки життя.

Дмитро Яворницький та Леся Українка. Гелуан, лютий - березень 1910

Леся займалася тут вивченням місцевої історії, перекладами, давала приватні уроки дітям і, звичайно ж, писала – відома історична драма "Бояриня" була створена тут під час першої поїздки всього за три дні.

Леся Українка та Італія

У мальовничому кварталі на Корсо Каваллотті розташована вілла "Адріана", де в різні періоди з 1901 по 1903 роки проживала поетеса і громадська діячка Леся Українка.

Леся Українка. Сан-Ремо. 1902

Письменниця з задоволенням поверталася в Італію. У листі від 2 листопада 1902 Леся Українка написала:

"Взагалі проти Австрії мені Італія, особливо Сан-Ремо, здається домом".

Нагадаємо, як Катерина Білокур вразила світ "наївним мистецтвом".

Як повідомляв портал "Знай.uа", цим найбільшим творцям судилося померти в злиднях.

Також "Знай.uа" писав, історію великої любові і зради Максима Рильського.