Вчені не перестають дивувати нас все новими відкриттями, благо сучасні технології дозволяють детально досліджувати навколишній світ.

Ще в 2004 році мексиканські археологи підняли з дна Карибського моря скелет жінки віком 13 600 років. Її назвали "Євою з Нахарона" (Eva de Naharon).

Разом з її останками були знайдені черепи і кістки ще трьох людей, які жили на території сучасної Мексики задовго до перших поселень у Єгипті.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені досі не визначилися, чому кістки жінки розташувалися так глибоко під водою. За однією з версій експертів, жінка могла опинитися під водою, тому що її принесли в жертву або використовували як частину іншого ритуалу Майя.

Зріст Єви був близько 1 м 40 см. Загинула у віці 20-25 років. Як відзначають вчені, збереглося близько 80% початкової структури скелета.

Щоб відтворити обличчя Єви, вчені з Національного інституту антропології та історії об'єдналися з бразильським 3D-дизайнером Цицероном Мораесом.

"Техніка передбачає створення віртуального 3D-зображення черепа", - сказав Дель Ріо, підводний дослідник, який знайшов останки.

Тепер за допомогою методів судової реконструкції обличчя дослідники показали, як Єва могла виглядати при житті.

Останки Єви з Нахарона вважаються одними з найстаріших останків, знайдених в Північній і Південній Америці. Історія її життя здебільшого невідома, хоча історики повідомляють, що люди, які жили у ті часи в цих місцях, були мисливцями-збирачами.

Відзначимо, останки були знайдені в мексиканській печері Сак-Актун, яка вважається другою за протяжністю в усьому світі. Печера переважно затоплена водою, і хто знає, скільки всього можна знайти в її теренах…

Нагадаємо, антропологи показали, як виглядав стародавній кроманьйонець.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 26 січня, у Музеї Брайтона (Великобританія) відкрили дивну виставку, присвячену обличчям стародавніх людей. Вони наче ожили і розповіли нам про минуле.

Також "Знай.uа" писав, в списку британських монархів одна з головних і культових особистостей Єлизавета I. Її вогненно-руде волосся, свіжий і молодий колір обличчя, характерне вбрання і об'ємні коміри роблять королеву завжди впізнаваною на картинах. Однак відтворене обличчя шокувало світову громадськість.