Не так давно стало відомо про те, що дослідники натрапили на зниклі частини мініатюрного човна, яка була похована разом з фараоном Тутанхамоном. Коробка з артефактами, яка була запечатана археологом Говародом Картером, була знайдена в сховищах Луксорського музею. Про це повідомляє Live science.

Артефакти, які знайшли археологи в гробниці Тутанхамона ще в 1922 році, виявили під час підготовки до виставки у Великому музеї Єгипту.

В коробці знаходилася дерев'яна щогла, і маленька голова, покрита золотом, які відповідали моделі човна, знайдений в гробниці фараона. Вони були обгорнуті в газету, яка датується 5 серпні 1933 року. У музейних записів вказувалося, що коробка вважалася загубленою з 1973 року.

"Це найдивніше відкриття за всю мою кар'єру. Неймовірно, що через стільки років все ще є можливість розкрити нові секрети, пов'язані з "золотим фараоном" Тутанхамоном", - заявив співробітник музею, археолог Мохаммед Атва.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Як підкреслюють вчені, стародавні єгиптяни часто клали в гробниці померлих представників еліти мініатюрні копії предметів, які можуть знадобитися їм у загробному житті. Дана човен була, ймовірно, кращою з належних фараона.

Їх високо цінували в стародавньому Єгипті і про них мріяв кожен знатний єгиптянин. Адже маленькі човни і їх команда повинні мали допомагати фараоновы рибалити і переправлятися в потрібні місця.

Фараон користувався судном для відвідування храмів вздовж нільських берегів. "Сонячні човна" мали й символічне значення: у потойбічному світі фараон міг плавати в ній небесною гладдю разом з богом сонця Ра.

Фараон Тутанхамон жив у період між 1341 і 1323 роками до нашої ери. Він знаменитий завдяки тому, що археологам вдалося виявити його гробницю практично не пошкодженою і багатою скарбами. Зокрема, в ній перебували золота похоронна маска, позолочений віяло, статуя бога Анубіса і колісниця.

Нагадаємо, італійські дослідники зробили сенсаційне відкриття визначивши, що кинджал з саркофага єгипетського фараона Тутанхамона зроблений з матеріалу неземного походження.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британський археолог з Університету Арізони Ніколас Рівз заявив, що знайшов місце останнього пристановища давньоєгипетської красуні. На його думку, гробниця Нефертіті знаходиться поруч з тим місцем, де знайшли мумію Тутанхамона.

Також "Знай.uа" писав, єгипетський фараон Рамзес II Великий отримав паспорт через тисячу років після власної смерті в 1974 році. І все через своєрідні закони Франції.